Nya makrosiffror kan få börsen att darra – varning utfärdas. Datan släpps i dag, torsdag, och beskrivs som ”en riktig nagelbitare”.

ANNONS

Det är SvD som berättar att börsen kan komma att darra i dag när både Sverige och USA släpper inflationssiffror för maj.

Stigande konsumentpriser kan leda till höjda räntor och slå mot världens ekonomier och per automatik aktiemarknaden. Börsen kan darra till, därför utfärdas en varning.

”Det är det som är det intressanta just nu: kopplingen mellan inflationen och ränteutvecklingen”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till tidningen.

USA tioåriga statsobligation i fokus

Högre räntor påverkar bolagens värderingar negativt. Inflationen kan samtidigt minska företagens vinster och dessutom är skuldnivån i världen i dag historiskt hög i kölvattnet av pandemin, konstaterar Bergqvist.

Världens blickar riktas mot räntan på USA:s tioåriga statsobligation. Den uppges ha stigit till 1,5 procent och när den stiger spiller det över på andra räntor i världsekonomin.

Om räntan sticker i väg upp ännu mer, till 2,5 och 3 procent, är risken att dagens rekordbörs anses för högt värderad, vilket kan leda till att aktiemarknaden får en rejäl kalldusch, enligt SEB:s seniorekonom.

Experterna: Då kan det skaka till

”Går det över tre procent i den amerikanska 10-årig räntan. Då kan det skaka till på börsen”, säger Bergqvist till SvD och får medhåll av Nordeas chefsekonom Annika Winsth:

”Någonstans runt tre procent brukar man skifta ur aktier och eftersom vi har så mycket pengar i omlopp – och så mycket ligger i risk – så kan det skiftet komma på lite lägre räntenivåer än vad vi har sett historiskt”, säger Winsth i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på SvD.se var marknaden tror om inflationssiffrorna i USA och Sverige.

Och det ska också betonas att ingen av proffsbedömarna tror på något större dramatiskt börsras i år, men däremot att aktiemarknaden alltså kan darra till temporärt.

Läs även: Högre inflation fortfarande inte inprisad? [Investerardygnet, DagensPS.se] »