Sverige ska få tusentals nya ”delningsbostäder”. Det är målet när flera aktörer satsar på så kallad coliving för att möta bostadsbristen bland unga, skriver Svenska Dagbladet. Men lagstiftningen kan sätta käppar i hjulet.

ANNONS

Aktören Colive planerar för 6 000–7 000 lägenheter i form av delningsbostäder inom fem år. Samtidigt ska två andra nya aktörer – Allihoop och 20–30 – skjuta till ytterligare ett par tusen sådana lägenheter.

Den gemensamma affärsidén är att erbjuda möblerade delningsbostäder unga med jobb och fast inkomst, som ännu inte kommit vidare i bostadskarriären.

”När man är klar med sina studier, måste man släppa sin studentbostad och söka jobb. Men ofta behövs ett mellanstegsboende innan man köper bostad och etablerar sig fast”, säger Katarina Liljestam Beyer, som driver Coliving och menar att det krävs fler typer av bostäder för olika perioder i livet.

De tre större aktörer som finns på marknaden just nu gör det på olika sätt. I en del fall har man köpt upp och byggt om hotell eller nyproducerade lägenheter. I andra fall bygger man om eller anpassar befintliga möblerade våningar, där de boende går igenom personlighetstester och intervjuer för att kunna fungera ihop med de andra i bostaden.

Colive har fördelat 100 rum på 17 lägenheter i Haninge, i Barkaby kommer 134 rum att ställas i ordning och i Göteborg blir det 120 rum på gång fördelat på ett ännu mindre antal lägenheter. Aktören Allihoop har istället byggt om ett hotell i Bromma och skapat 150 rum. Hyran kan ligga kring 7000 för ett rum i delningsbostaden, alltså inte mycket lägre än en egen etta, skriver Svenska Dagbladet. Det som ingår är viss service kopplat till boendet.

Kräver nya regelverk

Nu vill en rad tunga aktörer ändra på svenska regelverk så att de blir mer anpassade till den nya boendeformen. I ett öppet brev till Boverket föreslår branschorganisationen Byggföretagen att specialregler införs för delningsbostäder. Det kan handla om möjligheten att bygga fler badrum som inte är tillgänglighetsanpassade för att fler boende ska få just eget badrum.

ANNONS
ANNONS

I dagens lagstiftning finns inte begreppet ”delningslägenhet”. Rummen betraktas i stället som separata smålägenheter om de hyrs ut var för sig. I en tidigare utredning diskuterar Boverket att införa kategorin ”ideella andelskontrakt” för att juridiskt reglera olika samboendeformer. Hyresgästföreningen har hänvisat till de regler som redan finns för kollektivboenden och trycker särsskilt på hyresgästens rätt till en bruksvärdeshyra.

Läs också:

Forskare: Hyran höjs mest för låginkomsttagare [Dagens PS]
Bostadsbidraget sänks igen – dråpslag för barnfamiljer [Dagens PS]