Efter nyår försvinner pandemitillägget i bostadsbidraget för andra gången och många barnfamiljer förlorar 1 325 kronor i månaden.

ANNONS

I våras beslutade regeringen att återinföra pandemitillägget i bostadsbidraget efter en larmrapport som bland annat visade att nästan vart tredje hushåll inte kunde betala sina räkningar.

Det tillfälliga coronatillägget i bostadsbidraget – som regeringen beslutade om i maj 2020 – hade då tagits bort från januari i år.

Nu försvinner det igen. Efter nyår uppgör pandemitillägget och det innebär att bostadsbidraget sänks med 25 procent, skriver Hem & Hyra och förklarar att 120 000 hushåll drabbas, främst barnfamiljer.

Hårt slag mot ensamstående mammor

Som mest förlorar hushåll med hemmaboende barn 1 325 kronor i månaden när bostadsbidraget sänks och pandemitillägget försvinner, visar Hem & Hyras genomgång.

”En vanlig ensamstående mamma med två barn förlorar 950 kronor i månaden”, förklarar tidningen.

Bostadsbidraget är anpassat till hushåll med låga inkomster. Det minskar ju högre inkomsten är.

Statistik från Försäkringskassan, som refereras i artikeln, visar att färre barnfamiljer fick bostadsbidrag i september i år jämfört med samma månad i fjol.

ANNONS
ANNONS

Enligt Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden och doktorand vid Lunds universitet, kan det beror på bättre snurr i ekonomin.

Men det kan också beror på att informationen om bostadsbidrag brister.

”Många av de som fått ­försämrad ekonomi nu har inte den rättsliga ­kulturen eller är inte medvetna om att de kan söka bostadsbidrag. Det kan vara kunskapsluckor som måste täppas till”, säger Davor Vuleta till Hem & Hyra.