Dagens PS

Tveeggat: Därför har Japan höjt styrräntan noll gånger

Japan
Pass på – snart hugger Japans centralbank till med räntevapnet. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Japan har fortfarande inte höjt styrräntan en enda gång under 2022 eller 2023. Kanske är det därför börsen i Tokyo gått som tåget. Men i höst kan det vända.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Japans motsvarighet till Riksbanken, Bank of Japan, överväger att höja styrräntan i landet något för första gången. Samtidigt har USA höjt styrräntan 22 gånger under 2022 och 2023 sammantaget och svenska Riksbanken har höjt 8 gånger, varav flera dubbelhöjningar.

Japan har faktiskt haft negativ styrränta sedan 2016. Det är få förunnat i en tid då hela EU brottas med många gånger fördubblade räntesatser.

Det rapporterar Wall Street Journal.

MISSA INTE: Snabb som en vessla: Banken höjer boräntan – redan – Dagens PS

Högre inflation

Men den låga inflationen i landet kan vara ett minne blott. Priserna stiger nu snabbare än centralbankens mål på 2 procent.

I augusti låg Japans inflation på 3,2 procent, enligt en ny rapport som Dagens PS skrivit om tidigare.

Om räntehöjningen sker kan det vara efter nyår. Men mycket kan hända tills dess.

ANNONS

Senaste nytt

Börsen går som tåget

ANNONS

Tokyobörsen är den i världen som gått bäst i år. Sedan årsskiftet har NIKKEI:s 225-index stigit med 19,33 procent.

Särskilt bankerna har håvat in kosing. Japans tre största börsnoterade banker har gått upp med i snitt 73 procent på ett år, enligt Wall Street Journal.

Skakigt på börsen, svag valuta

Men sparare gör klokt i att hålla i sina slantar – börsuppgången stannade av i augusti och under september har det varit en skakig resa.

Japans ekonomi skiljer sig från andra ekonomier på många vis. Bland annat har man starka deflationsfaktorer som saknas i exempelvis Sverige. Valutan är betydligt svagare mot dollarn: 148,42 japanska Yen behövs för att köpa en amerikansk dollar.

Den svaga valutan riskerar att driva på inflationen eftersom man är väldigt exportberoende.

Deflationsfaktorer i Japan

Men deflation, att priser blir lägre över tid, är inte en bra sak. Om man minskar tillgången på billigt kapital, vilket en höjd styrränta skulle innebära, så kan det leda till en lång utdragen deflationskris.

Balansakten går mellan för hög inflation, som de stigande energi- och matpriserna antyder i Japan – och deflation vilket hämmar investeringar.

ANNONS

När priserna sjunker uppmuntras investerare och konsumenter att handla senare – eftersom priserna sjunker för varje dag. Och när investerare och konsumenter håller för hårt i plånboken så leder det till arbetslöshet och en rad andra kriser.

Löneutvecklingen blir avgörande för inflationsutvecklingen, och därmed styrräntan, och därmed Japans ekonomi den kommande perioden.

Läs mer om Japan:

Börsfall på fredagen efter Bank of Japans besked – Dagens PS

22 september: Håll koll på e-handelsindikatorn – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]