Satsa på elbilsaktier – men lägg inte alla ägg i samma korg. Bygg i stället en bred exponering mot trenden, är rådet från Lars Skovgaard Andersen, Danske Banks investeringsstrateg i Köpenhamn. 

ANNONS

Just nu finns runt 3,6 miljoner elfordon i Europa – dubbelt så många som före coronapandemin slog till. Antalet elbilar i världen förväntas vara 160 miljoner år 2040, enligt Bloomberg. Det är en höjning med 50 procent jämfört med förväntningarna för ett år sedan.

”Tesla gjorde det coolt”

”Vi har alltså nu tagit det första viktiga steget när det gäller elbilar. Det finns i dag fungerande elbilar som vi gillar att köra, och som fungerar. Tesla gjorde det coolt att köra elbil, och nu väller det fram modeller från andra biltillverkare”, skriver Lars Skovgaard Andersen, Danske Banks investeringsstrateg i Köpenhamn på företagets danska hemsida, enligt Privata Affärer.

För den som är intresserad av utvecklingen ger han rådet att investerat i temat – helst genom en fond som ger bred exponering mot många bolag. Utvecklingen kräver en helt ny infrastruktur för laddning, ökad elproduktion, ökade möjligheter till elföring, nya komponenter till bilarna, it-lösningar, med mera.

De stora vinnarna på elbilstrenden kan i dag vara helt okända, menar han och jämför med slutet av 90-talet då många företag satsade stort på att kunna gå ut på internet med mobilen. I dag är det en självklarhet – men där och då var det ingen som hade hört talas om trendens stora vinnare som exempelvis Google, Amazon och Facebook.

”Satsa på hela höstacken” 

Han menar att så kan vara fallet även nu när elbilsutvecklingen är i sin linda. Att bara satsa på enskilda elbilsaktier kan göra att man missar den stora trenden.

ANNONS
ANNONS

”Satsa på hela höstacken i stället för att plocka ut guldkornen du hittar”, skriver han och rekommenderar att lägga pengarna i en fond.

Läs mer: Ny studie slår sönder myt om elbilar