Dagens PS

Daniel Ek hyllad av Forbes – i "30 under 30 hall of fame"

Daniel Ek Forbes
Daniel Ek tar plats på Forbes prestigelista "30 under 30 hall of fame". (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 dec. 2021Publicerad: 07 dec. 2021

Spotifygrundaren Daniel Ek tar plats på Forbes “30 under 30 hall of fame”-lista – tillsammans med bland annat sport- och popstjärnor, Nobelpristagare, och förstås andra techentreprenörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att hedra sitt 10-årsjubileum av listan “Forbes 30 Under 30” har tidningen valt ut 30 “all-stars” av alla de 6000 “revolutionärer” som kommit med på listan av 100 000 nominerade.

Första ansiktet att möta den läsare som går in på Forbes lista är svenskt – Spotify-grundaren Daniel Ek. Han grundade tillsammans med partnern Martin Lorentzon Spotify 2006, och Daniel Ek platsade in på Forbes första tre listor 2011, 2012 och 2013 – innan han blev över 30. Daniel Ek är född 1983 och är i dag 38.år.

Forbes: Daniel Ek “flyttar spotify förbi popstjärnor”

När Ek för första gången var med på listan hade hade “hans musikströmnings-experiment Spotify” 10 miljoner aktiva användare, var värt 2 miljarder dollar och hade precis gått in i USA – nu har företaget ett börsvärde på 50 miljarder och streamar 70 miljoner låtar till nära 400 miljoner användare på 184 marknader, enligt tidningens beskrivning.

“Ek, som personligen är värd mer än 4 miljarder dollar, flyttar nu Spotify förbi popstjärnor och öppnar sin superstreamer för storytelling, livesamtal och en ny sorts ljudskapare i ett försök att äga världens digitala trumhinnor”, skriver Forbes.

Det är många kända ansikten på listan tillsammans med Daniel Ek, som är ende svensk på Forbes lista. Musikerna Miley Cyrus och Rihanna tar plats, vilket också basketstjärnan LeBron James och tennisstjärnan Naomi Osaka och Nobelpristagaren Malala Yousafzai. 

Silicon Valley-entreprenörer dominerar

Men majoriteten på listan är precis som Daniel Ek entreprenörer i den digitala världen, särskilt från Silicon Valley i Kalifornien – de flesta män.

ANNONS

Där finns bland andra Robinhood-grundarna Baiju Bhatt och Vlad Tenev, Snaps Patrick Siegel, Dropbox Drew Houston, Stripes Patrick Collison – och förstås Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, som avslutar listan med en liten ansiktsbild längst ner i högra hörnet.

Två kryptokungar tar också plats, FTX Sam Bankman-Fried som just nu är den rikaste personen under 30 på jorden, och Ethereum-grundaren Vitalik Buterin. 

Läs även: Reuters: Sverige är Europas Silicon Valley

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS