Den indiska risskörden har slagit fel och kan ställa världen inför en ny livsmedelskris. Produktionstappet på ris kommer när världens matkostnader i övrigt skjuter i höjden.

ANNONS

Ris kan bli nästa stora utmaning för den globala livsmedelsförsörjningen, skriver Aljazeera.  Delar av Indien, som är världens största risexportör, lider av torka. Den odlingsbara ytan har sjunkit med 13 procent hittills den här säsongen när Västbengalen och Uttar Pradesh har torrlagts.

Priset kan gå upp avsevärt i en situation där matpriserna över huvud taget stiger. Det här kan komma att minska den mängd ris som exporteras.

Det kan få långtgående konsekvenser för miljarder människor. 40 procent av riset kommer från Indien.

Ris till etanol omdebatterat

Priserna på vissa sorters ris har skjutit i höjden med mer än 10 procent under de senaste två veckorna. Exportpriserna kan stiga till 400 dollar per ton i september från nuvarande 365 dollar nu.

Rislagren är för ögonblicket stora, vilket gör att en akut livsmedelskris kan avvärjas. Fortfarande kan skörden ta sig om monsunregnen i höst faller som normalt, men läget är osäkert.

ANNONS
ANNONS

Med Indiens minskade risproduktion bör regeringen omprioritera hur mycket av riset som ska få användas till att producera etanol, enligt Siraj Hussain, som tidigare har lett Indiens jordbruksdepartement. Indien har som mål att öka etanolproduktionen för att minska sina bränslekostnader. Men stigande matpriser efter kriget i Ukraina har ökat risken för svält och en global debatt har uppstått om bränsle ska få gå före mat.

Läs också:

Matkrisen kan bli dödligare än covid-19 [Dagens PS]
Expert: Omotiverat höga priser på spannmål [Dagens PS]