ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Credit Suisse dömda för penningtvätt av drogpengar

Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022
Den schweiziska banken Credit Suisse döms för att inte ha stoppat penningtvätt av drogpengar
Den schweiziska banken Credit Suisse döms för att inte ha stoppat penningtvätt av drogpengar. (Foto: TT)

Banken Credit Suisse har befunnits skyldig till företagsbrott av schweiziska myndigheter som funnit att banken inte har stoppat penningtvätt av drogpengar.

ANNONS
ANNONS

Domen mot Credit Suisse avkunnades på måndagen. Banken ålades att betala böter på 2 miljoner schweiziska franc, drygt 21 miljoner kronor och 18 miljoner euro, nästan 192 miljoner kronor, i ersättning till den schweiziska regeringen, det rapporterar Financial Times.

Detta är första gången som en schweizisk-ägd bank med säte i Schweiz varit föremål för ett straffrättsligt förfarande.

Ignorerade uppenbara varningsflaggor

Fallet handlade om Credit Suisses roll i mottagandet av miljontals euro i insättningar från en grupp bulgariska kunder mellan år 2004 och är 2008. Domaren fastslog att banken ignorerade uppenbara varningsflaggor som exempelvis enorma summor kontanter som transporterades i resväskor och två mord som kunde antyda att pengarna hade sitt ursprung i kriminella aktiviteter.

”Rätten konstaterade brister inom banken under den aktuella perioden både när det gäller hanteringen av klientrelationerna med den kriminella organisationen, och när det gäller uppföljning av genomförandet av antipenningtvättsreglerna från ledningen, den juridiska tjänsten samt avdelningen för efterlevnad”, säger den federala brottmålsdomstolen i ett uttalande, skriver Financial Times.

Tidigare tennisstjärna dömd

Även den forna bulgariska tennisstjärnan Elena Pampoulova-Bergomi, som tidigare ansvarade för kundvård på banken, befanns skyldig till penningtvättbrott. Åklagaren beskrev hur hon, tack vare sitt rykte som sportstjärna, hade byggt upp och upprätthållit en relation med den före detta bulgariska proffsbrottaren Evelin Banev, som ledde en stor europeisk kokainsmugglingsoperation.

Elena Pampoulova-Bergomi tog regelbundet emot resväskor från Evelin Banevs krets med mer än 500 000 euro, motsvarande drygt 5 323 163 kronor, i kontanter. En av dem som lämnade resväskor fyllda med kontanter sköts ihjäl i Bulgariens huvudstad Sofia 2005.

Ingen utbildning och erfarenhet

Evelin Banev dömdes 2017 för narkotikahandel i Italien och 2018 för penningtvätt i Bulgarien. Han stod inte åtalad i det schweiziska fallet med Credit Suisse, men greps förra året i Ukraina och står inför att utlämnas till Rumänien och Bulgarien för ytterligare åtal.

I ett uttalande har Credit Suisse sagt att de ska överklaga domstolens beslut samt att de kontinuerligt testar sitt ramverk för att bekämpa penningtvätt. Elena Pampoulova-Bergomis advokat säger att hon ska överklaga domstolens orättvisa beslut samt att domslutet lägger ansvaret för penningtvätt på människor utan utbildning och erfarenhet, det skriver Financial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Credit Suisse under press – vinstvarnar

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS