Dagens PS

Containerbrist på haven – nu är fraktkrisen här igen

Containerbrist
Containerbrist spökar på världshaven. (Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Ytterligare en “perfekt storm” drar åt tumskruvarna för fraktbranschen. Denna gång är det containerbrist som spökar, och priserna stiger snabbt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fraktpriserna har stigit 30 procent de senaste veckorna, rapporterar CNBC.

Det beror på en rad olika orsaker, som dåligt väder, längre havstransporter och fartyg som hoppar över hamnar som tillsammans bildar en “perfekt storm”, skriver ekonomisajten.

Högsäsongen börjar nu

När högsäsongen för frakt nu börjar ser vi också en containerbrist på haven orsakad av denna “perfekta storm”, och priserna förväntas rusa ännu mer framöver.

“Från fjärran östern till USA:s västkust, så är de troligt att spotpriserna kommer att överträffa nivån som sågs på höjden av Röda havet-krisen tidigare i år, vilket visar hur dramatiska de senaste ökningarna har varit”, säger Emily Stausbøll, senior shippinganalytiker på Xeneta till CNBC.

Containerbrist likt pandemin

Hon säger att läget påminner om kaoset under Covid-19-pandemin.

“På samma sätt som då, pressas vissa speditörer nu till premiumpriser för att säkra utrymmesgarantier”, säger hon.

ANNONS

Många rutter har blivit längre av problem som vattenbrist i Panama-kanalen, missilskjutande rebeller vid Röda havet och stormar i Asien. För att klara av sina leveranstider hoppar lastfartygen över steg där de normalt lastar på tomma containrar. Vilket i nästa steg skapar en containerbrist.

“Handelsrutter från Asien till Latinamerika, Transpacific-rutter och Asien till Europa upplever alla utrymmesbegränsningar. Dessa brister påverkar specifika platser, vissa transportörer och vissa typer av utrustning”, säger Goetz Alebrand, chef för Ocean Freight Americas på DHL Global Forwarding.

Läs även: Branschspecial: Transport och logistik – här är bolagen (Dagens PS)

Läs även: Pirater hotar nu fraktfartyg efter rebellernas missiler (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS