Dagens PS

Citi och JPMorgan: Nu vänder det för Nvidia

Citi och JPMorgan rekommenderar köp av Nvidia. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Det har varit riktigt svängigt på börsen de senaste åren för elektronikföretaget Nvidia. Först spikrakt uppåt, och sedan ner igen – och nu flaggar flera storbanker för att en ny rusning kan vänta för bolagets aktie, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronapandemin gav ett rejält lyft för Nvidia och hela sektorn som producerar grafikprocessorer och chip till datorer. Datorspelandet ökade enormt när folk var isolerade hemma, och kryptovalutornas framfart gjorde grafikkorten till hårdvaluta.

Bristen på halvledarchip och konkurrens mellan olika branscher drev också upp priserna rejält – tillsammans med producenternas vinster.

Nvidias aktie rusade flera hundra procent från 60 dollar i mars 2020 till 315 dollar i slutet av november 2021.

Kryptovalutor drev på efterfrågan

Men sedan dess har det burit nedåt för bolaget. Efterfrågan på chip har sjunkit då människor rör sig mer ute i samhället och kryptovalutorna rasat. Samtidigt så har Putins krig i Ukraina och andra geopolitiska faktorer gjort världsekonomin svagare.

Nvidia, Intel och andra grafikkortsproducenter har också presenterat svagare orderböcker och resultat. Priset på Nvidias aktie har mer än halverats sedan toppen och kostade vid stängning av USA-börserna på måndagen 122 dollar.

75 till 98 procent uppsida för Nvidia

Det bäddar för köpläge, menar flera analytiker. Citi och JPMorgan sa enligt CNBC båda förra veckan att en solid efterfrågan på PC-spelande, såväl som molnintroduktion i datacenter, kommer ge medvind till Nvidia.

ANNONS

“Nvidia är väl positionerat för att fortsätta dra nytta av stora sekulära trender inom AI, högpresterande datorer, spel och autonoma fordon, enligt vår uppfattning. Bottenplattan: Nvidia fortsätter att vara 1–2 steg före sina konkurrenter inom kisel/system, mjukvara och ekosystemadoption”, skriver JPMorgan.

Banken har övervikt som rekommendation på aktien, med en riktkurs på 220 dollar – 75 procents uppsida jämfört med nuvarande aktiekurs.

Citi har en köprekommendation för Nvidia med en riktkurs på 248 dollar, en uppsida på 98 procent jämfört med dagens aktiekurs.

Läs även: Stopp för chip till Kina – USA stoppar export av AI-chip

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS