Dagens PS

Chokladjätte köps upp – utlöste galet rally

rally
Chokladaffären utlöste kursrally på Londonbörsen, bilden är emellertid rån ett tidigare tillfälle på Wall Street. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

Kursexplosion på över 160 procent i chokladbjässe på nyheten om att företaget förvärvas av amerikansk livsmedelsgigant.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsmedelsjätten Mars i USA shoppar brittiska chokladtillverkaren Hotel Chocolat för 534 miljoner pund, det vill säga 662 miljoner dollar vilket motsvarade 366,50 pence när nyheten kablades ut.

Tillkännagivandet om affären på torsdagen fick aktien i Londonbörsnoterade Hotel Chocolat att rusa med över 160 procent i den tidiga handeln, rapporterar CNBC som berättar om förvärvet.

Hotel Chocolat har 20 år på nacken och försöker öka sin närvaro internationellt.

Hotel Chocolats vd: Det har bromsat oss

“Vi vet att vårt varumärke går hem hos konsumenter utomlands, men utmaningar i den operativa leveranskedjan har hållit oss tillbaka. Genom att samarbeta med Mars kan vi öka vår internationella närvaro mycket snabbare”, säger Angus Thirlwell, grundare och vd för Hotel Chocolat, i ett uttalande som återges av CNBC.

Chokladföretaget, som alltså har sitt säte i Storbritannien, uppges ha 124 butiker i landet, men även flera butiker utomlands.

Affärsidén är att tillverka etisk prisvärd choklad och bolaget har en ekologisk kakaoodling i Saint Lucia, samt ett exklusivt ekologiskt resort-hotell.

Mars har som mål att nu “maximera potentialen hos varumärket Hotel Chocolat”, deklarerar Andrew Clarke, global ordförande för den amerikanska livsmedelsjätten Mars, i ett uttalande.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS