Chokladälskare kan få betala dyrt för sin kärlek framöver. Nu stiger priset på kakaobönor, och det finns tecken som tyder på att det kan bli brist på råvaran, enligt Bloomberg.

ANNONS

Under 2021 fanns det gott om kakao, och det visade sig i priset för råvaran. Tack vare – eller på grund av – god tillgång var kakao en av de råvaror som gav sämst utdelning på marknaden under det gångna året.

Ökad chokladförsäljning 2021

Eftersom det fanns gott om kakao gick inte priset på choklad upp så mycket för konsumenterna, trots pandemin. Och efterfrågan steg, på den amerikanska marknaden ökade chokladförsäljningen med 5 procent per kvartal under 2021. Amerikanerna köpte 2021 choklad för runt 20 miljarder dollar (178,6 miljarder kronor).

Sedan december har kakaopriset ökat med mer än 8 procent, och de lager av kakaobönor som finns i hamnar i USA har sjunkit med mer än 20 procent jämfört med förra året.

Finns tecken på tjurmarknad

Bloomberg skriver att exporten från storproducenten Elfenbenskusten faller, och att terminerna på tisdagen nådde det högsta priset på två månader.

Terminerna för mars steg med 3,1 procent till 2 598 dollar (drygt 23 000 kronor) per pound (ungefär 453 gram), det högsta priset sedan 1 november. Råvarukontraktet steg över det glidande medelvärdet för 100 dagar, en signal på tjurmarknad.

”Med flera tecken på att den Västaftrikanska produktionen sjunker den här säsongen kan kakao få tillbaka vinstmöjlighet”, säger Hightower Report.

Driver inflationen

Det är inte bara kakao som stiger på världsmarknaden. Och inte bara chokladälskare som kan få det tufft med prishöjningar. Bland de mjuka råvarorna ökar bland annat råsocker, arabicakaffe och bomull.

De höga råvarupriserna har, som Dagens PS tidigare berättat om, drivit upp inflationen. Pandemin har gjort försörjningskedjor osäkra, och det stigande energipriset ökar på fraktkostnaderna. De ökande kostnaderna tas ut i höjda priser för konsumenterna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Råvarorna faller nästa år enligt Fitch [Dagens PS]