Den höga inflationen och de stigande räntorna låser ett järngrepp runt de svenska hushållens ekonomi de kommande åren, spår riksbankchefen Stefan Ingves.

ANNONS

På onsdagen presenterades Riksbankens stabilitetsrapport på en presskonferens. Lägre aktivitet i ekonomin och i förlängningen stigande arbetslöshet är att vänta i inflationens och de höjda räntornas spår. Räntekostnaderna tar dessutom en allt större tugga av hushållens intäkter.

Hög ränta på bostäder

”När det gäller bolån så är det vanliga att hushållen betalar så länge det över huvudtaget går, men då måste man ju dra ner på något annat”, säger riksbankchefen Stefan Ingves.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Hoppades på ljusning

Tidigare har man trott att räntan kan sänkas under 2023, efter att ha landat på 2,25. Det rapporterade Dagens PS tidigare. Handelsbanken trodde då att boräntan kan landa på knappt fyra procent tillfälligt.

”Det betyder rörliga boräntor på knappt 4 procent. Det är denna nya nivå hushållen håller på att gradvis vänja sig vid och bopriserna kommer nog inte stabiliseras innan räntetoppen är nådd”, skrev Handelsbanken i sin prognos i augusti.

ANNONS
ANNONS

Men det är för optimistiskt, tror riksbankchefen.

Styrränta 3 procent i vår

För tillfället ligger styrräntan på 1,75 procent efter ett Riksbanksbeslut. Nu i november kan det komma en höjning och i februari spås räntan höjas ytterligare till 2,5 procent enligt Riksbankens räntebana. Om skeptiska analytiker får rätt kan Riksbanken mycket väl höja styrräntan till tre procent redan i vår.

Räkna med hög ränta – länge

Stefan Ingves tror dessutom att de rörliga boräntorna kommer att ligga kvar på högre nivåer under lång tid.

En rörlig ränta på bostäder de kommande åren på mellan 4 och 5 procent är att vänta.

”Det kommer ta några år innan inflationen faller tillbaka och räntorna är fortfarande på väg upp. Det är det man har att förhålla sig till” säger Ingves.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om ränta:

Ingves är en usel gambler [Dagens PS]

Nya finansministern: Sverige i lågkonjuktur [Dagens PS]

Rekordhöjning av styrräntan [Dagens PS]