Aktievärdet växer och växer i elbilsbolagen. Volvo Cars är ett av flera exempel. Men trots en affärsidé som ligger rätt i tiden riskerar flera bolag att bli övervärderade, enligt SEB:s chefsekonom Johan Javeus. Ett av dessa bolag är Volvo Cars.

ANNONS

”Alla de här företagen som producerar elbilar är framtiden, och i den bemärkelsen är det bra företag och bra produkter, men även bra företag kan vara överprissatta och för dyra”, säger Johan Javeus till TT (Svenska Dagbladet).

Han menar att det finns en stor risk för att Volvo Cars aktie blir en bubbla.

När Rivian noterades in på New York-börsen i onsdagsvar det den största introduktionen sedan Facebook, skriver TT. Hittills har aktien stigit 91 procent från noteringskursen som sattes till 78 dollar per aktie.

Johan Javeus tycker att värderingarna får varningslamporna att blinka rött. Han påpekar att Rivian värderas till omkring 100 miljarder dollar samtidigt som BMW en värdering omkring 60 miljarder dollar – men att BMW fortfarande har absolut störst omsättning av de två.

”När du får en sådan här hajp kring ett fenomen så kan företagen vara för dyra sett till vad man betalar per aktie. Man tecknar i dag in en helt otrolig tillväxt framöver”, säger Javeus.

Det företag som hittills har kunnat svara upp till den enorma värderingen är Tesla, men även det företaget kommer i slutändan att få svårt att leva upp till förväntningarna, tror Javeus.

ANNONS
ANNONS

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, anser å sin sida att Rivians kursuppgång har fått stor betydelse för Volvo Cars utifrån att bolaget äger 50 procent av Polestar som ska särnoteras på New York-börsen via ett så kallat spac-bolag (Gores Guggenheim). Han tror att Rivians enorma framgång kan smitta av sig även på Polestar.

Läs också:

Volvo Cars fortsätter gasa på börsen [Dagens PS]
Volvo Cars VD: ”Vi är nära nytt all-time high [Dagens PS]