Dagens PS

Chefsekonomen som satte kronor på Taylor Swift i Stockholm

Carl Bergkvist, nytillträdd Chefsekonom på Stockholms Handelskammare är veckans Börsprofil. Till helgen väntas Stockholms ekonomi att stärkas med nära en halv miljard kronor enligt Handelskammarens beräkningar när världsstjärnan Taylor Swift gästar staden.
Carl Bergkvist, nytillträdd Chefsekonom på Stockholms Handelskammare är veckans Börsprofil. Till helgen väntas Stockholms ekonomi att stärkas med nära en halv miljard kronor enligt Handelskammarens beräkningar när världsstjärnan Taylor Swift gästar staden. (Foto: Stockholms Handelskammare)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

“Finansbranschen utgör viktig infrastruktur för hela näringslivet”, säger Veckans börsprofil Carl Bergkvist, Chefsekonom på Stockholms Handelskammare. Till Dagens PS ger han sin syn på Stockholms största utmaningar, hur huvudstaden kan utvecklas som finansiellt centrum och vad de omtalade Taylor Swift konserterna egentligen betyder för regionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Carl Bergkvist.

Titel: Chefsekonom för Stockholms Handelskammare.

Bakgrund: Klev på rollen 4 mars i år efter att ha arbetat sedan hösten 2022 som biträdande presschef hos statsminister Ulf Kristersson. Var dessförinnan under fyra år policyexpert på Stockholmshandelskammare och har också bakgrund från riskkapitalbolaget Nordic Capital.

Aktuell: Knappt veckor in på jobbet fick han halva världen att prata om hur mycket intäkter Taylor Swift drar in till besöksnäringen när konserterna nu går av stapeln i helgen.

1. Vad gör egentligen en Handelskammare för de som inte känner till, och specifikt Stockholms Handelskammare?

“Vi är en medlemsorganisation som samlar huvudstadsregionens näringsliv – från startups till många av Sveriges största företag. Sammanlagt har vi cirka 1 200 medlemmar som i sin tur sysselsätter en halv miljon människor. Fokus för vår verksamhet är Stockholm ska vara Europas bästa huvudstadsregion att bo i, besöka och driva företag i.  I vårt uppdrag ligger allt från att bilda opinion för viktiga politiska frågor till att tillhandahålla effektiv tvistlösning för företag och organisationer.”

ANNONS

Senaste nytt

2. Vilka frågor tycker du är viktigast för att Stockholm ska fortsätta växa och ha ett starkt näringsliv?

ANNONS

“Om jag lyfter tre frågor blir det bostadsmarknaden, infrastrukturen samt trygghet och säkerhet. I dag är det svårt att hitta bostad inom regionen, vilket gör att företag får svårt att rekrytera och talang flyttar från stan. Infrastrukturen eftersom Stockholm ligger i norra Europas utkant och behöver välfungerande förbindelser till vår omvärld. Om inte Arlanda får bättre förutsättningar kommer Stockholm att bli mer otillgängligt. Och avslutningsvis kriminaliteten, som nu ligger som en våt filt över regionen och är djupt skadlig för samhället. Här krävs betydande insatser för att vända utvecklingen.”

3. Ni har länge drivit frågor om att lyfta och utveckla Stockholm som börs- och finansiellt centrum, berätta?

“Finansbranschen utgör viktig infrastruktur för hela näringslivet. Ett exempel: När det finns god tillgång på kapital finns också goda förutsättningar att starta, och framför allt utveckla, företag. Och det är ingen hemlighet att svenskt välstånd vilar på ett välmående näringsliv. I dagsläget uppfattar jag att förståelsen för finanssektorns betydelse är rätt begränsad inom exempelvis politiken, och det är viktigt att ändra på.”

Niklas Wykman: “Vår storhet bygger på att hushållen deltar”

Stockholms Handelskammare bjöd in till en välbesökt konferens kring hur huvudstaden kan stärka sin position som internationellt finansiellt centrum.

4. Ni fick stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt får era beräkningar kring värdet av Taylor Swifts Stockholmskonserter. Hur viktigt är denna typ av evenemang?

“I helgen kommer cirka 150 000 personer lyssna på Taylor Swift på Friends Arena. Av dem reser 120 000 personer resa in till Stockholm. Alla dessa måste ha någonstans att bo, mat i magen och kunna transportera sig till arenan. Vi har beräknat att de som reser in kommer spendera drygt en halv miljard kronor under sin tid i stan – och det inkluderar inte biljettpriset. Självfallet spelar det stor roll för besöksnäringen. Effekten för den totala ekonomin är dock inte av avgörande betydelse, men den här typen av besök förstärker Stockholms varumärke internationellt.”

Taylor Swift boostar Stockholms ekonomi

Att priserna för att boka en världsartist är kolossala är ingen nyhet. Vad många däremot inte tänker på är den positiva effekten artisterna kan ha på en stads ekonomi.

5. Börsen flyttade nyligen sin verksamhet till city från att ha huserat i frihamnen under två decennier. Vad är din tolkning av det, är det en allmän trend vi ser bland Stockholms företag?

ANNONS

“Jag tror att många med mig uppskattar pulsen i city. Här finns ett bra serviceutbud, det är lätt att ta sig hit och det blir lättare att träffa andra företag och organisationer. Exakt varför Nasdaq flyttar in till stan svarar de bäst på själva, men om jag får tillåta mig att gissa tror jag att delar av beslutet grundas på detta.”

Läs mer:

Veckans börsprofil: Sinch vd: “Räknar med att se resultat i slutet av året”. Dagens PS

Veckans börsprofil: “Stockholm troligen den börs i världen med mest kunskap om spelaktier”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS