Dagens PS

Centralbankerna pausar – snart dalar räntorna

inflation
Marknaden håller koll på hur den europeiska centralbanken, ECB med Christine Lagarde i spetsen hanterar inflationen framöver. (Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Centralbankerna har pausat styrräntan vid sina senaste möten. Samtidigt tror marknaden att det snart är dags för sänkta räntor när inflationen går ner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Federal Reserve, ECB och Bank of England har samtliga en sak gemensamt. De har pausat räntehöjningarna vid sina senaste möten. Fed med Jerome Powell i spetsen lämnade styrräntan i intervallet 5,25-5,5 procent efter förra veckans möte. Det är andra gången i rad som centralbanken inte höjer räntan, vilket i sin tur fick fart på Wall Street.

Inflationen är på väg ner

Även om Powell varnar för att han inte är klar med inflationen och att det kan komma ytterligare en räntehöjning innan året är slut, så låg ökningen av konsumentprisindexet på 3,7 procent i september, att jämföra med drygt 9 procent förra sommaren.

I euroområdet sjönk inflationen till den lägsta nivån på 2 år i oktober med 2,9 procent.

Samtidigt som ekonomierna mjuknar så tror marknaden på räntesänkningar framöver. För ECB:s del ser de ut att bli redan från april med 25 punkter, enligt vad marknaden förutser.

Gilles Moëc, gruppchefsekonom på AXA, håller med om den bilden.

“Det råder ingen tvekan om att det nuvarande dataflödet helt klart gynnar duvorna, men hökarna har långt ifrån gett upp kampen”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Marknaden tror på räntesänkningar

ANNONS

Även Bank of England pausade räntan på 5,25 procent förra veckan efter 14 höjningar på raken.

I Storbritannien, där inflationen ligger envist kvar på 6,7 procent, ser det ut som att styrräntan kommer hänga kvar längre innan den sänks, berättar CNBC.

Det kommer dock en sänkning även där, tror marknaden, från nästa sommar. Enligt centralbanken kommer inflationsmålet att kunna nås först om ett par år, så Bank of England-chefen Andrew Bailey är därför betydligt försiktigare i sina prognoser än vad marknaden är.

“Det är på tok för tidigt att överväga räntesänkningar. Inflationen måste fortsätta sjunka ner till målet på 2 procent”, säger han.

ANNONS

Läs även:

ANNONS

Hotet mot euron som pressar ECB – Dagens PS

Ryssland chockhöjer räntan – vill få ned inflationen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS