USA:s finansmarknader kan på sikt få betala ett högt pris för centralbanksstimulanser och stigande inflation, varnar Carl Icahn.

ANNONS

Filantropen och affärsmannen Carl Icahn, som varit med länge på Wall Street som investerare, han är fyllda 85 år, tror att de enorma penningmängderna som tryckts ut under pandemikrisen slår tillbaka på sikt.

Det i kombination med inflationen tror han får till följd att de amerikanska finansmarknaderna går in i väggen, som han uttrycker det.

”Jag tror verkligen att det kommer att bli en kris”, sade Carl Icahn på måndagen, enligt CNBC med hänvisning till centralbanken Federal Reserves rekordstimulanser och den stigande inflationen.

Börsen dopad av stimulanser

Under covid 19-krisen har Fed pumpat in pengar i systemet för att hålla bland annat börsen under armarna. I klartext dopat börsen.

För aktieplacerare har det här varit positivt men Carl Icahn är övertygad om marknaden på sikt får betala ett högt pris för denna penningpolitik, som varit föremål för återkommande kritik från experter.

Börsen har på senare tid visserligen varit volatil, men sammantaget under 2021 slår värdet på aktiemarknaden nästan i taket.

ANNONS
ANNONS

Och det är i ljuset av det här som Carl Icahn ser risker och varnar för bakslag.

Exempelvis nådde inflationen i USA i augusti den högsta nivån på 30 år.

Det är de enorma penningmängderna som florerat som bidragit till detta, konstaterar CNBC.

Dagens PS berättade nyligen, men hänvisning till en analys, att centralbankscheferna börjar signalera att pengaregnet snart tar slut.

Efter de kraftigaste ekonomiska stimulanserna i modern tid börjar . I stället väntar en period då centralbankernas balansräkningar ska minskas. Det vankas med andra ord ekonomisk åtstramning.

Läs hela artikeln: Börsen klarar centralbankernas åtstramning [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Därför rusar USA-börser – brutalt dopade [Dagens PS]

Läs mer: Skuldökningen – så illa är det [Dagens PS]

Läs också: Analys: Börseuforin – en kärlek som skrämmer [Dagens PS]

Läs vidare: Granskning: Björnmarknad på Stockholmsbörsen [Dagens PS]