Dagens PS

Buffett ger Munger äran för succén

Munger Buffett
Den nu avlidne Charlie Munger tillsammans med sin investerarpartner Warren Buffett. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

I sitt årliga brev till aktieägarna skriver Warren Buffett att hans bortgångne kumpan Charlie Munger var Berkshire Hathaways arkitekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Charlie Mungers vision som Warren Buffett dagligen administrerar och efterlever, hävdar den ikoniska Wall Street-legenden.

“I verkligheten var Charlie arkitekten”, skriver Buffett och tillägger att han bara agerade som “huvudentreprenör” för att utföra Mungers konstruktion och vision för investeringskonglomeratet Berkshire Hathaway.

Missa inte: Odödliga visdomsord av Charlie Munger Dagens PS

I aktieägarbrevet från Buffett, som gick ut i helgen, skriver det så kallade Oraklet från Omaha att Charlie Munger gav honom rådet att köpa “underbara företag” och då till “rimliga priser” och att “sluta köpa rättvisa företag till underbara priser”.

Övergav sin lärares råd för Mungers råd

Buffett hade Benjamin Graham som sin mentor men fick ompröva sin investeringsfilosofi och i stället praktisera Charlie Mungers önskemål.

Buffett förklarar att han tvekade men valde att följa sin investerarkompis “instruktioner”.

Det är inte första gången Warren Buffett berättar den här historien men den känns viktig nu när marknaden befinner sig i en seismisk förändring, anser Bloombergs krönikör Jonathan Levin som återger Buffetts ord om sin kompis Charlie Munger i aktieägarbrevet

ANNONS

“Traditionellt sett har värdeinvesteringar krossats av tillväxtdrivna metoder i cirka 15 år, vilket har lett till att vissa underpresterande chefer slår ut och förklarar att något måste vara fel – och kanske har de rätt. Tillväxtens och momentumets triumf har också ökat inflytandet från de så kallade Magnificent Seven megakapitaliseringstillväxtaktierna, vilket har underblåst oron för deras inflytande över jämförelseindexet S&P 500”, konstaterar Jonathan Levin i sin Bloomberg-kolumn.

Läs mer om Buffetts årliga brev på The Wall Street Journal.

Läs även: Ännu en rekordvinst för Warren Buffett Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS