Den brittiska regeringen överväger att subventionera elräkningen för mer energiintensiva industrier. Branscher som kan få stöd är exempelvis stål- och cementbranschen, skriver Reuters.

ANNONS

Regeringen gick i fredags ut med planer på ett stödsystem som ska undanta företag från vissa miljöavgifter. Undantaget höjs då från 85 procent av kostnaderna till 100 procent.

”Med globala energipriser på rekordhöga nivåer är det viktigt att vi undersöka vad mer vi kan göra för att åstadkomma en framtid där industrierna är konkurrenskraftiga. Vi vill sänka produktionskostnaderna och skydda jobb i hela Storbritannien”, sa näringsminister Kwasi Kwarteng i ett uttalande.

Subventionerad energi ska rädda jobb

Planerna, som kan hjälpa cirka 300 företag med omkring 60 000 anställda, kommer i ett läge där Storbritannien har högre industriella elpriser än övriga Europa. Stålindustrin har inledningsvis svarat positivt på förslagen.

Brittiska grossistpriserna på gas är fortfarande höga. Rysslands invasion av Ukraina, sanktionerna och de strypta leveranserna har lett till akut energibrist.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Företag backar från elprisområde 4 [Dagens PS]