Dagens PS

Brist på ryskt järn gör importörer desperata

stålproduktion
Stål och järn är stora ryska exportvaror. Nu stiger järnpriset efter sanktionerna. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Råvaran järn går upp i pris. Ståltillverkningen är en av de näringar som kan drabbas av sanktionerna mot Ryssland, som nu har stramats åt ytterligare. Brist på olika former av järn får europeiska producenter att leta bland mindre producenter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU importerar en femtedel av sitt stål från Ryssland. Vissa ryska magnater har redan blivit påverkade av de sanktioner som EU lagt på importen. Förutom att handeln till stora delar Ryssland har stängts av kommer nu också ryska transporter att hamna i skottgluggen, skriver Bloomberg. Allt det påverkar tillgången på ryska stål- och järnprodukter.

Bloomberg förutspår att smältverk som är beroende av ryska obehandlade järnprodukter och brikettjärn kommer att drabbas.

Ryssland exporterar mycket obehandlade järnprodukter som exempelvis tackjärn och grisjärn, som sedan raffineras i Europa.

Svårt att få stål utan ryskt järn

Priset på stål har redan stigit till rekordnivåer efter att handeln i princip lade ner. Nu formaliserar sanktionerna en del av de eftergifter som branschen redan har börjat göra.

Ryska magnater som har drabbats är bland annat Alexey Mordashov som äger Severstal PJSC, Roman Abramovich, som äger Evraz Plc, Alisher Usmanov på Metalloinvest Holding och Victor Rashnikov som äger  Magnitogorsk Iron & Steel Works.

En del industrier börjar bli desperata och beställa järnråvara från länder som inte är några stora exportörer, exempelvis Indonesien.

Analytiker som Bloomberg har talat med tror att stålpriserna kan gå upp till så mycket som 1500 euros per ton, vilket kan göra det svårt för vissa bolag att klara sig.

ANNONS

Läs också:

Ryssland: Råvaror vi kommer att sakna mest
Brist på nickel ny utmaning för biltillverkare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS