Dagens PS

Gruvboom väntar? Sveriges mest historiska gruvor kan återuppstå

Falu koppargruva
Falu koppargruva är nu ett Unesco-världsarv med kungliga signaturer på väggarna. Men kan det bli en gruva i Falun igen? (Foto: Ulf Palm/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Falu koppargruva och Sala Silvergruva aktiva på 2030-talet? Det hoppas det australiska gruvbolaget Alicanto Minerals, som vill vara med om en ny gruvboom i Sverige.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges gruvhistoria går tillbaka till 1000-talet, och historiskt sett är produkter med ursprung från Sveriges gruvor vår överlägset största exportvara.

Under en period under stormaktstiden stod Falu koppargruva för produktionen av två tredjedelar av all koppar i världen. Sala silvergruva hade en avgörande roll i att bygga upp själva staten Sveriges administration under Gustav Vasas tid, då en tredjedel av kronans silver kom från gruvan. Den svenska järnmalmen har spelat en avgörande roll i industraliseringen av Europa och för den delen uppbyggnaden av Tysklands krigsmaskin under andra världskriget.

Gruvboom
Kronprinsessan Victoria får en guidad tur genom Sala silvergruva. Bild från 2008. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Även i dag är exporten stor, kategorin “järn och stål” stod för 93 miljarder kronor under 2022, vilket innebär en sjätteplats bland Sveriges viktigaste exportvaror, enligt SCB. Då ska vi också ha i åtanke att den viktigaste exportvaran är fordon från bolag som Volvo och Scania, som förstås till stor del bygger sina fordon med svenskt stål.

Läs mer: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)

LKAB och Boliden dominanterna

I Norrland har gruvnäringen fortsatt att producera i hög volym under hela 1900-talet och in på 2000-talet, med den statliga gruvjätten LKAB och Boliden (börskurs Boliden) som de stora dominanterna.

I Sveriges mest historiska gruvdistrikt Bergslagen lades gruvorna dock ned i snabb takt under 1900-talet. Historiskt sett har Sverige haft över 3000 gruvor. 1900 var siffran 240, i dag finns bara 12 aktiva gruvor varav tre i Bergslagen (Garpenbergsgruvan i Dalarna, Lovisagruvan och Zinkgruvan i Örebro län). Ingen ny gruva har öppnats på över ett decennium.

Men nu tyder mycket på att trenden är på väg att vända. Under våren väntas EU att slutligen klubba Critical Raw Materials Act, CRMA, som ska göra EU mindre beroende av omvärlden för kritiska metaller för den gröna omställningen.

ANNONS

Det hela ska göra tillståndsprocesserna enklare och snabbare.

Gruvbolagen gnuggar händerna. Många försök att få till nya gruvor har fastnat i långa tillståndsprocesser i Sverige och många hoppas nu att det ska bli enklare med nya projekt. LKAB hittade nyligen en extremt stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller. Boliden hoppas att det öppnar för en jättesatsning på kopparbrytning i Älvsbyn.

”Det skulle kunna innebära att fler projekt i Sverige får tillstånd på kortare tid”, förklarar Erika Ingvald, enhetschef för mineralinformation och gruvnäring på Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala, för Affärsvärlden.

ANNONS

Senaste nytt

Mindre spelare hoppas på gruvboom

Det finns också mindre spelare som väntar på chansen att få öppna gruvor i Sverige och hoppas på en ny gruvboom.

Exempelvis finns i Norra Kärr vid Vättern en av världens största kända tillgångar av sällsynta jordartsmetaller som kanadensiska Leading Edge Materials (börskurs Leading Edge Materials) försökt få tillstånd att bryta. Där har både myndigheter och folkligt motstånd varit i vägen, med risker för vattenförsörjningen som främsta orsak. I Uppland försöker Grangex (börskurs Grangex) återstarta Dannemoragruvan. Kaunis Iron driver järnmalmsgruvan i Pajala efter att ha tagit över från Northland Resources konkursförvaltare 2017.

Sveriges mest historiska gruvor kan också återkomma i ny form, nämligen Falu koppargruva och Sala silvergruva. Alicanto Minerals är ett prospekteringsföretag med huvudkontor i Australien, men med sitt geologiska team i Falun.

“Sverige fantastisk plats”

Bolaget har hittills satsat 100 miljoner kronor på prospektering i Falun och Sala, berättar Alicanto Minerals vd Rob Sennitt i ett mejl till Dagens PS. Detta med goda resultat. Han poängterar att modern prospekteringsteknik tidigare inte använts kring de historiska gruvorna och att fyndigheterna kan vara betydligt större än man tidigare trott.

ANNONS

“Vi är mycket uppmuntrade av våra resultat i både Falun och Sala. Vi tror att det finns stora möjligheter som bara väntar på att bli upptäckta.”

Rob Sennitt
Alicanto Minerals vd Rob Sennitt. (Foto: Press)

Att Sverige på något vis skulle vara en gruvnation på nedgång håller han inte alls med om.

“Vårt team har verkat i många områden runt om i världen, men vi har identifierat Sverige som en fantastisk plats att utforska med tanke på dess långa gruvhistoria och dess ranking som en av de 20 bästa gruvjurisdiktionerna globalt. Det är också värt att notera att Bergslagenregionen också anses vara ett gruvdistrikt i världsklass med tanke på dess starka gruvkultur, omfattande infrastruktur och det faktum att det är hem för några av de största polymetallfyndigheterna i världen”, skriver Rob Sennitt till Dagens PS.

Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)

Läs även: Larmet: Brist på koppar hotar grön omställning (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Relevance Communication Nordic AB 
– Noterat på Nordic SME sedan 2017 

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]