Dagens PS

Börsveckan städar portföljen - en ut en in

Börsveckan städning
Den nya förvaltaren i Swedbank Roburs Sverigefond har storstädat bland innehaven. Omkring 90 aktier har blivit drygt 40 (Foto: Janerik Henriksson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Tidningen Börsveckan har sett över sin portfölj och hittat ett bolag som inte längre får plats. Istället plockar man in en “konjunkturstabil snabbväxare”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsveckan har historisk brädat börsen med sin egen modellportfölj under många år. Årets portfölj, som sjösattes efter sommaren, har hittills levererat något sämre än börsen.

“Rune Andersson-aktien” dukas undan

Portföljen är upp 9 procent i förhållande till börsens OMXSGI på 13 procent under samma period. Nu väljer tidningen att ansa portföljsammansättningen.

Ut åker Mellby Gård och Rune Anderssons kronjuvel Duni (börskurs Duni). Företaget inriktad på engångsartiklar och förpackningsmaterial.

Börsveckan skriver om den senaste rapporten att det var “åt det klenaste hållet”. Trots det behåller man köprådet:

“Svårbegripligt? Ja kanske, men portföljen ska innehålla våra bästa köpråd, de aktier vi tror har mest potential just nu, och dit hör inte Duni för tillfället”, konstaterar tidningen som därmed gör sig av med aktien från portföljen.

ANNONS

Senaste nytt

Fyndköper i rapportförloraren

Så vad kvalar in i Börsveckans portfölj istället då?

ANNONS

Aktien som tidningen tar in i portfölj-värmen heter Careium (börskurs Careium). Bolaget är verksamt inom teknikanpassad vård för främst äldre personer. I och utanför hemmet. Det kan vara allt från trygghetslarm och fallsensorer till elektroniska lås och robotmedicinska hjälpmedel.

Bolaget “åkte på en tvåsiffrig kursnedgång efter sin senaste rapport” konstaterar Börsveckan som ser det som ett köpläge:

“Antar vi en försiktig tillväxt på säg 6-7 procent, hälften av den ledningen säger, med en viss förbättring rörelsemarginalen, så faller ev/ebita ner mot 8,5x-9,0x, vilket är billigt för en konjunkturstabil snabbväxare som Carendium.”

Börsveckan köper in sina Carendium-aktier för 23,1 kronor styck.

Läs mer:

Börsveckan inte sugna på Cloetta

Handelsbanken tror Embracer kan tredubblas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS