Dagens PS

Börsveckan: Sälj Wallenberg-bolaget

Bolaget, med huvudägaren FAM där Marcus Wallenberg är ordförande, har dubblerats på ett år. Men nu sätter tidningen Börsveckan sälj.
Bolaget, med huvudägaren FAM där Marcus Wallenberg är ordförande, har dubblerat börskursen på ett år. Men nu sätter tidningen Börsveckan sälj (Foto: Henrik Montgomery/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Tidningen Börsveckan har kommit med en ny omgång aktieanalyser. Flera bolag får tummen upp men Wallenbergs industriföretag anses för dyr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilket av alla Wallenbergarnas bolag handlar det om?

Har kursdubblats på ett år

Bolaget grundades 1955 av Carl Munters och har sedan dess utvecklat innovativa teknologier för att hantera fukt, temperatur och luftkvalitet i olika industrier och applikationer. I dag är företaget världsledande inom inomhusklimat och verksam i mer än 30 länder globalt.

Vi talar såklart om klimatkontroll-företaget Munters (börskurs Munters).

Aktien, som ägs till 28 procent av Wallenbergkontrollerade FAM, har haft en fantastisk börsresa senaste året med en kursdubbling på 12 månader.

ANNONS

Senaste nytt

Från köp till behåll

Även 2024 har startat starkt med en 17-procentig uppgång. Nu tycker alltså tidningen Börsveckan att det är dags att ta hem eventuell vinst och sälja.

“Munters nuvarande orderingång ser ut att ge marginalpress från mixeffekter samtidigt som värderingen ser dyr ut”, skriver tidningen.

ANNONS

Även analyshuset Berenberg sänker nu på morgonen sin rekommendation från köp till behåll med riktkurs 185 kronor. Munters aktie stängde innan påsken på 192,10 kronor.

Det norska analyshuset Pareto ser dock fortsatt potential med riktkurs 210.

På skärtorsdagen rapporterade Placera att Pareto ser en betydande möjligheter för Munters i Europa från och med 2025 och även att företaget ytterligare kan bredda sin produktportföljen.

Hennes har mer att ge

Utöver säljrekommendationen på Munters hittade Börsveckan som sagt flera köp-case.

Ett av bolagen som tidningen är positiv till är förra veckans börsraket H&M där även storbanker ser fortsatt potential.

“H&M (börskurs H&M) ser ut att ha nått fast mark försäljningsmässigt samtidigt som lönsamheten stiger”, skriver Börsveckan.

Även danska kosmetikföretaget Matas samt industrikoncernen Haki Saftey (börskurs Haki Saftey) ges en köprekommendation.

ANNONS

Läs mer:

Börsveckan städar portföljen – en in, en ut. Dagens PS.

Fyra Wallenberg-jättar slår nytt börsrekord. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS