Under årets första halvår ökar noteringarna på Stockholmsbörsen med över 400 procent, enligt en analys från Baker McKenzie.

ANNONS

I världen börsnoterades drygt 1 500 bolag till ett totalt värde av 344 miljarder dollar under perioden 1 januari-30 juni.

Flest börsnoteringar upplevde Nasdaq och NYSE, 592 stycken, till ett samlat värde på 195 miljarder dollar.

På Stockholmsbörsen ökade samtidigt noteringarna mer mer än 400 procent under perioden, men noteringarna ökade ännu mer på Londonbörsen, plus 533 procent.

Enligt advokatbyrån Baker McKenzie, som står bakom analysen med hjälp av data från Refinitivs, når börsnoteringarna historiska toppnivåer globalt medan utvecklingen beskrivs som stark i Sverige.

Ökningen av börsnoteringarna, IPO:er, förklaras i pressmeddelandet med den explosionsartade ökningen av så kallade Spac-bolag och den ekonomiska återhämtningen i pandemin.

ANNONS
ANNONS

”Spac är här för att stanna”

”Det första halvåret dominerades av en Spac-aktivitet av aldrig tidigare skådade proportioner. Även om intresset för Spac-bolag har börjat avta i USA så tyder mycket på att Spac-noteringarna är här för att stanna och sannolikt också kommer att genomföras i fler jurisdiktioner, säger Joakim Falkner, advokat och ansvarig för Capital Markets, Europa, Mellanöstern och Afrika, på Baker McKenzie.

Kapitalanskaffningen som sker i samband med börsnoteringarna ökade med 275 procent jämfört med första halvåret 2020 globalt, vilket är det är högsta värdet någonsin under ett första halvår. Amerikanska emittenter stod under första halvåret 2021 för 491 noteringar, Kinabaserade emittenter för 332 noteringar. Därefter kom Kanade (88), Australien (62) och Japan (55).

Flest börsnoteringar i världen stod den finansiella sektorn för under rapportperioden. Totalt gjordes börsnoteringar inom finansbranschen för 131 miljarder dollar.

Över 350 Spac-bolag noterades till ett sammanlagt värde av 103 miljarder dollar (per 4 juni 2021).

På andra respektive tredje plats på listan över globala noteringar hamnar teknik och hälsovård.

Stockholm fortsätter locka utländska bolag

I Sverige skedde flest börsnoteringar under årets första halvår inom tekniksektorn, följt av konsumentvaror, hälsovård och industriföretag.

ANNONS
ANNONS

”Som tidigare har indikerats fortsätter det stora intresset för utländska bolag att genomföra noteringar i Sverige där Nasdaq First North (Premier) framstår som den naturliga marknadsplatsen. Under förutsättning att marknaden fortsätter vara stark så tyder mycket på att antal utländska bolag som noteras i Sverige framöver kommer att öka”, säger Joakim Falkner.

Läs även: Rekord i börsnoteringar – en varningssignal? [Dagens PS]

Läs också: Spac-bolag tvingas bli mer transparenta [Dagens PS]