Dagens PS

Spac-bolag tvingas bli mer transparenta

aktier rea
Hårt straffade aktier på börsen får spararna att klippa till – de kursslaktade aktierna köps till reapris. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

Nu minskar antalet börsintroduktioner genom Spac-bolag i USA. Trycket från myndigheterna ökar och nu vill kongressen införa lagändringar i sektorn som ska bli mer transparent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ska Spac-bolagen bli mer transparenta.

Under lupp

Detta sedan USA:s finansinspektion, SEC, börjat kontrollera de börsnoterade skalbolagen som används för att få in andra företag på börsen via förvärv, skriver Di. 

Även den amerikanska kongressen har höjt luppen mot sektorn. Nu har till exempel den republikanske senatorn John Kennedy lagt fram ett förslag som ska tvinga Spac-bolag att vara mer transparenta med hur deras sponsorer kompenseras.

Och just transparensen hos bolagen är ett stort problem. Det anser Maxine Waters, ordförande för representant- husets kommitté för finansiella tjänster.

”Det tycks som att Spac-sammanslagningar är konstruerade för att se till att Wall Street tjänar stora vinster och att småsparare betalar priset”, sa hon i ett uttalande.

Minskar rejält

De utökade kontrollerna har fått intresset för Spac-bolag att minska rejält i USA, med 30 procent sedan februari.

ANNONS

Andrew Park, senior analytiker på tankesmedjan Americans for Financial Reform går steget längre och jämför Spac-bolagens villkor med att spela blackjack.

”Tyvärr är det inte så annorlunda att investera i Spac-bolag just nu”, säger han.

En väg till börsen

Trots kritiken finns även positiva tongångar gentemot sektorn. Noteringar via skalbolag är ytterligare en väg till börsen eftersom traditionella noteringar är dyra och långsamma, menar Scott Kupor, partner på riskkapitalbolaget Andreesen Horowitz.

”Innan vi inför mer reglering bör vi ställa oss den fundamentala frågan om det hjälper eller hindrar företag att få tillgång till kapitalmarknaderna”, säger han.

Läs mer: Ny spac letar grönt bolag att köpa

 

 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS