Dagens PS

Rekord i börsnoteringar - en varningssignal?

Rekord i börsnoteringar
En ny genomgång visar en stark utveckling för nyligen noterade bolag där vd:arna äger aktier.(Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021

Under juni månad har frekvensen av antalet börsnoteringar på Stockholmsbörsen nästan varit tvåsiffrigt varje vecka – alltså minst två per arbetsdag. Fortsätter det i samma takt som under första halvåret kommer 2021 bli rekord i modern tid i antalet nya bolag på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Och det gäller även i pengar. De senaste två veckorna har Stockholmsbörsen tillförts bolag med ett sammanlagt börsvärde på hela 61 miljarder kronor, varav Vimian Group och RevolutionRace var de största.

Väldigt likt Dot.com eran

Det här är inget unikt för Sverige. Hausse på börsnoteringar råder även utomlands. På den största marknaden, USA, är antalet nyintroduktioner (se diagram nedan) tillbaka på samma nivåer som under den så kallade dot.com-perioden som föregick bubblan i teknologiaktier vid millennieskiftet.

Den här euforin har fått banken SEB att göra paralleller med situationen för två decennier sedan. Och det väcker en del frågetecken.

Som ett hasardspel

Då fanns det ett överflöd av kapital, och riskaptit, som ledde till att även bolag med sämre kvalitet noterades. Enligt mäklare agerar de utländska kapitalförvaltarna på Stockholmsbörsen på samma sätt nu som då. Man tecknar sig i nästan alla nyintroduktioner med stora belopp och utan att hinna analysera bolagen.

Efter första handelsdagen säljs aktierna ut. Det är mer att likna vid hasardspel än seriös investering.  Stora pengarna tjänades av de som lämnade marknaden i tid, men för det stora flertalet slutade festen i tårar.

Rekord i börsnoteringar

ANNONS

Relaterade artiklar:

Noteringsvågen håller i sig. Dagens PS

Revolutionrace gjorde succé i börsdebuten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS