Volkswagen har säkrat den norska oljefonden som ankarinvesterare till Porsches börsnotering och siktar på en värdering på upp till 900 miljarder kronor, enligt uppgifter till Bloomberg.

ANNONS

Börsnoteringen av bilmärket Porsche ser ut att bli en av Tysklands och Europas största börsnoteringar någonsin, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Beslut om ett slutgiltigt prisintervall i erbjudandet väntas fattas i helgen – men det lutar åt någonstans mellan 70 och 85 miljarder euro, motsvarande cirka 746-906 miljarder svenska kronor, skriver Bloomberg med hänvisning till källor med insyn.

Oljefonden ankarinvesterare åt Porsche

Norges Bank Investment Management – som är världens största aktieägare och känd som den norska oljefonden – har åtagit sig att köpa aktier i börsnoteringen och blir därmed ankarinvesterare.

Oljefonden får sällskap i Porsche av andra stora investerare, däribland T Rowe Price Group och Qatar Investment Authority.

Red Bull-grundaren Dietrich Mateschitz ska också ha haft diskussioner om att köpa aktier, men efter att förhandlingarna mellan Porsche och Red Bull om Formel 1-samarbete har brutit samman är det inte längre sannolikt att han tänker investera i Porsche, rapporterar Bloomberg.

Miljardärfamiljen fortsätter ha kontroll

Tidigare har Bloomberg rapporterat att Volkswagen valt Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase & Co och Citigroup som globala koordinatorer för aktieaffärerna i Porsche.

Enligt Bloombergs uppgifter ska prissättningen bli klar i helgen, och därefter kommer Volkswagen Group att börja ta emot ordrar från investerare på preferensaktier i Porsche som inte har rösträtt. Miljardärfamiljen Porsche–Piëch köper samtidigt vanliga aktier som ger dem fortsatt kontroll över företaget tillsammans med Volkswagen.

ANNONS
ANNONS

Pengarna från börsnoteringen ska hjälpa Europas största biltillverkare VW att klara av de svindlande kostnaderna för elektrifiering och mjukvaruutveckling, skriver Bloomberg.

Läs även: Porsches börsnotering – en av Tysklands största [Dagens PS]