Oro över bankkrisen och risken att hamna i en lågkonjunktur påverkar den globala marknaden för börsintroduktioner.

ANNONS

Investerare började året i tron att den västa svackan för börsintroduktioner var över, men enligt en sammanställning gjord av Bloomberg är så inte fallet, det rapporterar Bloomberg.

Störst minskning i USA

Under 2023 har bolag samlat in 19,7 miljarder dollar, knappt 205 miljarder kronor, vilket är en minskning med 70 procent på årsbasis och det lägsta jämförbara beloppet sedan 2019.

Den största minskningen syns i USA, där har endast 3,2 miljarder dollar, cirka 33 miljarder kronor, tagits in i börsintroduceringar.

Den starka optimismen i början av året, som drevs på av optimism om Kinas återgång efter sin noll-covid-strategi och mindre räntehöjningar, har i stort sett ebbat ut och krossat förhoppningarna om att börsintroduktionerna ska ta fart igen.

Bankkris och ränteosäkerhet

Problemen i banksekteorn efter kollapsen av några medelstora banker i USA och Credit Suisse Group har ökat ränteosäkerheten.

”Räntor är den främsta frågan, och det finns en tydlig debatt om hur länge åtstramningen varar eller ändrar riktning och med vilken hastighet”, säger Udhay Furtado, co-head för ECM, Asia Pacific på Citigroup, till Bloomberg.

Han menar att det finns ett antal saker som folk kommer behöva se, inklusive centralbankens riktning, för att försäkra sig om när fönstret för börsintroduktioner kan öppnas igen. 

Finansiell stabilitet saknas

Börsintroduktioner behöver stabilitet och sådan har saknats. Oldenburgische Landesbank, en privatkapitalstödd tysk bank, har pausat sitt arbete med en planerad börsnotering på grund av investerares oro över det globala banksystemet.

”Det finns fortfarande så mycket osäkerhet i vad som kommer att hända i slutet av det här året att jag tror att det verkligen får investerare att vara ganska nervösa”, säger Stephanie Niven till Bloomberg

ANNONS
ANNONS

Hon är förvaltar globala hållbara aktier på Ninety One och tillägger att det här känns som en obekväm tid att sätta in kapital i företag vi inte känner.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: New York-börsen utklassar London och Hongkong [Dagens PS]