Kinesiska Alibaba planerar en primärnotering på Hongkongbörsen, vid sidan av New York, i slutet av 2022 – aktien steg med 4,7 procent.

ANNONS

Ett tufft tillslag i Kina mot Alibaba gav jätten böter på motsvarande 2,8 miljarder dollar och stoppade en planerad börsintroduktion av dess dotterbolag Ant Grgoup.

Nu kommer beskedet att Alibaba planerar en primär notering på Hongkong-börsen vid sidan av noteringen i New York och att man gör det med sikte på att attrahera investerare på det kinesiska fastlandet.

I och med e-handelsjättens drag, skriver Reuters, blir Alibaba det första stora företaget som drar nytta av en ny ändring i det finansiella regelverket.

Det här draget kommer nämligen mot bakgrund av en regelstrid mellan Kina och USA, viken hotar att sparka ut hundratals kinesiska företag från deras börsnoteringar i New York.
Analytiker menar att förändringen Alibaba nu gör ger investerare i Fastlands-Kina enklare tillgång till aktierna, via en länk till Hongkong-börsen känd som Stock Connect.

Blir enklare att satsa

”Att vara i Stock Connect innebär att det blir bekvämare för kinesiska investerare på fastlandet att så småningom köpa aktien, så investerare går gärna in idag och köper aktien i Hong Kong”, säger Louis Tse som är vd för Wealthy Securities till Reuters.

Alibaba har haft en sekundärnotering på Hongkongbörsen sedan 2019 och tror nu att den primära noteringen ska vara klar mot slutet av innevarande år.

Den dubbla noteringen ska bidra till en ”bredare och mer diversifierad investerarbas”, säger vd Daniel Zhang.

ANNONS
ANNONS

”Hongkong startrampen”

Flytten av den primära noteringen kommer efter att Hongkongbörsen i januari ändrade sina regler för att tillåta ”innovativa” kinesiska företag att ha dubbla primära noteringar.

”Hongkong är också startrampen för Alibabas globaliseringsstrategi, och vi är helt övertygade om Kinas ekonomi och framtid, tillagde Alibabas vd när nyheten presenterades.

Läs mer: 2 950 miljarder upp i rök i Alibaba – på ett år [Dagens PS]