Börsnotering via aktier med nedpressade priser har blivit en ny trend på börsen. Flera modebolag har blivit fastighetsbolag.

ANNONS

En ny snabbväg in på börsen har blivit att köpa upp bolag med nedpressade aktiekurser och därmed komma in på börsen med mindre kontroll.

Flera modebolag har köpts upp av företag som vill in på börsen, exempelvis har streetwearmärket Wesc blivit byggbolaget Vestum. På det sättet har Vestum kommit in på börsen utan den rigorösa kontroll som görs vid en normal börsnotering.

Kommer snabbare in på börsen

”Anledningen till att vi köper det här bolaget som redan är noterat är att snabbare komma ut på marknaden. Det vi ser är att intresset både från potentiella bolag att köpa och från marknaden har varit extremt högt,” säger, Vestums vd Conny Ryk till SVT.

Fastighetsteknikbolaget Raybased har köpt upp ett bolag som innehåller fastigheter och därmed blivit fastighetsbolag och belönats med högre aktiekurs.

Aktiemarknaden har applåderat denna ”gör-om-mig-metod”, både modeföretaget Wesc och modeföretaget Odd Molly, som har blivit fastighetsbolag, har belönats med stigande aktiekurser.

Inte som en traditionell notering

Professor Per Strömberg på Handels i Stockholm menar dock att ett övertagande av en börsplats genom förändrad verksamhet inte kan jämställas med en traditionell börsnotering.

”I en börsnoteringsprocess så skärskådas bolaget väldigt noga. Det är en del av noteringen, så att det är en kvalitetsstämpel på ett bolag”, säger han till SVT.

ANNONS
ANNONS

Odd Mollys modeverksamhet har sålts ut ur det fastighetsbolag som köpte upp verksamheten och Vestums vd Conny Kry säger till SVT att samma sak kommer hända med Wesc.

FI har inget kontrollkrav

SVT skriver att Finansinspektionen skriver att de inte har något krav på kontroll när inriktningen på verksamheten ändras för de här bolagen, samt att Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX skriver att de kontrollerar att noteringskraven fortfarande uppfylls.

Läs mer: Ta ras i Tessin med en nypa salt [DagensPS]