JP Morgans strateg för de globala marknaderna, Marko Kolanovic, menar att omikron-varianten av coronaviruset kan innebära fördelar för den som vill investera i aktier nu. Men då ska du våga satsa på att viruset är mindre farligt än tidigare varianter. 

ANNONS

Efter den senaste tidens börsfall upplever många framtiden som osäker, men Kolanovic menar att det kommer att löna sig att köpa i dippen. Särskilt tror han på bolag som är beroende av att samhället öppnar igen, skriver CNBC.

”Om ett mindre allvarligt men mer smittsamt virus börjar konkurrera ut mer allvarliga varianter kan omikron fungera som en sorts katalysator som gör en mycket dödlig pandemi till något som mer liknar säsongsinfluensan”, säger Kolanovic,. Hans förutsägelse kommer även när det ännu inte finns data som stödjer tesen att omikron är mindre dödligt. Hittills vet WHO bara att det ”inte är värre”, även om bilden är splittrad.

Tror på aktier i resebolag

”Vi ser den senaste säljvågen som en möjlighet att köpa aktier i dippen, särskilt när det gäller cykliska aktier, råvarubolag och aktier knutna till återhämtning”, säger Kolanovic.

Den amerikanska aktiemarknade har åkt berg- och dalbana de senaste dagarna när investerare har försökt överblicka situationen och bedöma konsekvenserna av omikron-varianten av viruset. Det är aktier i resebolag som har drabbats hårdast.

Kolanovic sager att det initiala börsfallet kom när likviditeten i många bolag stod som lägst det här året, vilket har fått tillgångar som är beroende av återhämtningen att rasa.

Kolanovic har en viss ryktbarhet på Wall Street efter att ha förutsagt smittvågens top 2020. Han medger att de data som finns är motsägelsefulla men att det finns rapporter som tyder på att omikron är en mindre allvarlig variant.

ANNONS
ANNONS

“Tidiga rapporter antyder att det också kan vara mindre dödligt – vilket skulle passa in i tidigare observerade mönster i virusens evolution”, säger Kolanovic.