Småsparare är som alla andra investerare drabbade av att börsen svänger hit och dit från dag till dag – här är goda råd hur du bör agera.

ANNONS

Swedbank och Sparbankerna tipsar om hur du som småsparare bör tänka i det osäkra läge som börsen befinner sig.

Deras analys visar att volatiliteten på börsen stigit från 12 procent i augusti till 16 procent i oktober.

Många småsparare har i kölvattnet av det sett sitt sparkapital på börsen sjunka i värde.

”Ju högre volatilitet, desto större spridning på avkastningen från en dag till en annan. Stigande volatilitet betyder dessutom ofta lägre börskurser”, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

Lång horisont mer tryggt

Långsiktiga aktieplacerare är inte lika känsliga för kortvariga börssvängningar, volatilitet är ett mått på hur börsen åker bergochdalbana uppochner från ena dagen till den andra.

Rådet till dig som småsparare är alltså att vara långsiktig, sprida riskerna och samtidigt ta reda på vilken risk du är benägen att ta.

I rapporten från Swedbank och Sparbankerna får du tips och verktyg för att navigera rätt på börsen.

”En vanlig mental fälla att fastna i är att ett visst pris är rimligt för en placering, trots att förutsättningarna har förändrats. Man kan till exempel få för sig att ett rimligt pris på en aktie är det pris man en gång köpte aktien för, istället för att ta hänsyn till hur framtidsutsikterna för företaget och aktiemarknaden ser ut”, säger Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Det händer på börsen idag 25 oktober [Dagens PS]

Läs mer: Enkät: Kapitalförvaltare positionerar sig för inflation [Dagens PS]

Läs också: Barclays hetaste köptips: Uppsidan är 46 procent [Dagens PS]