Dagens PS

Enkät: Kapitalförvaltare positionerar sig för inflation

Kapitalförvaltare
Osäkert på börsen - ta rygg på de stora kapitalförvaltarna. Så här agerar dom enligt en enkät från BofA. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 24 okt. 2021Publicerad: 24 okt. 2021

I investmentbanken BofA:s senaste investerarenkät rankade de största kapitalförvaltarna i världen inflationen som det största hotet mot börsen. Tvåa kom för övrigt Kina.

ANNONS
ANNONS

Och det visar sig att kapitalförvaltare också lever som de lär. Den senaste månaden har sektorer som gynnas av hög inflation stått för den största nettoökningen i deras portföljer.

Finns avkastning att hämta

Mest kapital har gått till energibolagen (plus 23 procent). Oljebolagen har inte bara haft prisuppgången med sig utan även nya pengar. Det förklarar bland annat norska Equinors (f.d Statoil) kursuppgång på närmare 35 procent de senaste månaderna.

Att Equinor och andra oljebolag inte platsar i en ESG-miljö tycks spela mindre roll när det finns avkastning att hämta.

Ökad aktieandel

Banker har också kommit i ropet. Banker gynnas ju som bekant av en högre ränta och det lär bli följden av högre inflation. Värt att notera är att andelen likvida medel har ökat hos de största förvaltarna.

Men det ska nog inte tas som ett tecken på att kapitalförvaltare bedömer osäkrare tider på börsen. Aktieandelen har faktiskt ökat, om än marginellt.

kapitalförvaltare

Flykt från verkstad

Den större kassan tycks mestadels kommit från lägre exponering mot obligationer och råvaror. Aktiesektorer som fått stryka på foten är framför allt hälsovård och verkstad (se diagram ovan).

Att inte teknologisektorn drabbats hårdare är lite förvånande. Det är ju främst tillväxtbolagen som förväntas värderas ned vid hög inflation.

Massiv meravkastning

Om det nu blir så att den höga inflationen inte är övergående utan blir permanent kommer det att bli stora förändringar på börsen.

BofA har satt samman en korg med aktier och tillgångar som gynnas respektive missgynnas av inflation.

kapitalförvaltare

Den svarta kurvan i diagrammet ovan avser tillgångar som dragit fördel av låg ränta och låg inflation. Det har varit en massiv meravkastning det senaste decenniet.

Det finns mycket att ta igen. Sektorrotationen kommer att märkas.

Läs mer:

Vinnare och förlorare vid stagflation. Dagens PS

 

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS