Börsen går tydligt nedåt på måndagsmorgonen. Avanzas delårsrapport får aktien att backa omkring 4,5 procent. Ett undantag är probiotikaföretaget Biogaia, som efter en omvänd vinstvarning stiger med runt 3 procent. 

ANNONS

Börserna runt om i världen fortsätter att backa, och Stockholm är inget undantag. När handeln inleddes på måndagsmorgonen var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ned 1,5 procent. Storbolagsindexet OMXS30 backar 1,7 procent, enligt Dagens Industri. 

Avanza backar efter Q1-rapport

Avanza Bank släpper idag delårsrapport för första kvartalet, och redovisar en minskning för rörelseintäkterna med 20 procent jämfört med samma period förra året. Enligt Avanza beror det främst på minskat courtage- och valutanetto på grund av minskad handel.

Rörelseresultatet för perioden är 521 (779) miljoner kronor, en minskning med 31 procent jämfört med samma period förra året. Företaget föreslår en utdelning per aktie med 9,20 kronor, vilket motsvarar 70 procent av vinsten för 2021.

”Första kvartalet har överskuggats av Rysslands fruktansvärda invasion av Ukraina”, säger Rikard Josefson, Avanzas vd. ”Detta samt ökad inflation och räntehöjningar har påverkat kapitalmarknaderna”.

”Osäkerheten som uppstått speglar sig i kundaktivitieten som varit mer avvaktande”, fortsätter Josefson. ”Vårt fokus under kvartalet har varit att stötta och finnas till för våra kunder samtidigt som vi fortsatt arbetet med att utveckla kundupplevelsen”.

Biogaia mot strömmen

Probiotikaföretaget Biogaia går mot strömmen efter en rapport som överstiger marknadens förväntningar. En ökad efterfrågan, framför allt i Europa, har påverkat positivt.

Första kvartalets försäljning beräknas öka med 41 procent jämfört med motsvarande period 2021. Rörelseresultatet uppgår till 95 (64) miljoner kronor, och det är en ökning med 48 procent jämfört med 2021. Aktien stiger med cirka 3 procent på måndagsmorgonen.

ANNONS
ANNONS

Fler företag som stiger är Saab, upp cirka 1 procent, Husqvarna, plus 0,6 procent, och Volvo, som ökar 0,5 procent.

Läs även: Miljardtapp i Kinneviks onoterade portfölj [Dagens PS]

Läs även: Årets entreprenörer koras – här är finalisterna [Dagens PS]