Börsbubblan finns där. Men om den spricker är inte säkert, snarare fortsätter börsfesten, tror experten och får stöd för den tesen av två andra aktieproffs.

ANNONS

Börsen bubblar av spekulation och visst – det kan gå åt pipsvängen, enligt bedömarna. Men när allt kommer omkring är deras samlade åsikt ändå att börsen på nytt avslutar året urstarkt.

Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson säger till Svenska Dagbladet att han tror att börsen stänger 8 procent upp vid årets slut.

Så försiktig är inte Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, som spår i tidningen att det blir ett börsavslut på plus 12 procent.

Mikael Angberg, Första AP-fondens kapitalförvaltningschef, gissar å sin sida att börsen stänger boken 2021 med en uppgång på 13 procent.

Draglok för det här blir den ekonomiska återhämtningen i världen efter pandemin med USA i täten, enligt experterna.

ANNONS
ANNONS

Då kan det bli tvärnit

Det som skulle kunna hämma utvecklingen är om inflationen sticker i väg, följden av det kan bli att centralbankerna höjer räntorna vilket i sin tur påverkar aktiemarknaden negativt.

Utgångsbilden är emellertid från samtliga tre börsproffs – som framgår – att börskalaset håller i sig.

”Det är självklart inte en riskfri profetia. Det finns alternativa scenarion”, tillstår Mikael Angberg i SvD och nämner bland annat spänningarna mellan supermakten Kina och Taiwan där Taiwan har stöd av en annan supermakt: USA.

”De geopolitiska konsekvenserna om något händer är svåröverblickbara, men sjukt läskiga”, säger Angberg i artikeln.

Han pratar om ”många varningssignaler”, bland annat får inte USA:s ekonomi ”börja vackla”, även Gamestop-haussen, Tesla och bitcoin är orosmoment i hans tankevärld.

”Visst fasen är det spekulativt”

Mattias Isakson håller med om att det bubblar, men om bubblan spricker är han däremot inte övertygad om.

ANNONS
ANNONS

”Men visst fasen är det spekulativt just nu”, säger Mattias Isakson till Svenska Dagbladet där Alexandra Stråberg även höjer ett varningens finger för den höga arbetslösheten.

”Vi är inte uppe ur det här hålet ännu”.

Läs även: Börsanalys: Sämst odds för avkastning på 100 år [DagensPS.se] »