Christer Gardell har på tre år spetsat sin mångmiljonlön med en riklig utdelning – över en kvarts miljard kronor. Men om det vill den annars så pratglade finansmannen inte yppa ett ord, skriver SvD. ”Det är privat”.

Tidningen berättar att riskkapitalisten Christer Gardell, som står bakom den i Europa så så mäktiga aktivistfonden Cevian Capital, gav sig själv 100 miljoner kronor för pandemiåret 2020.

För 2019 kvitterade han också ut 100 miljoner i utdelning medan han nöjde sig med 60 miljoner kronor för 2018.

Besluten om utdelning har tagits på bolagsstämmor i Gardell Holding AB där Christer Gardell är enda aktieägare, enligt dokument som Svenska Dagbladet tagit del av.

Har redan miljarder i skatteparadis

Tidningen spekulerar i om Gardell, som alltså själv är förtegen, kan vara på väg att flytta tillgångar. Hans totala tillgångar uppskattas, framgår det, till 15 miljarder kronor. Förmögenheten är placerad i skatteparadis: Malta i Medelhavet och på Jersey i Engelska kanalen.

Var pengarna nu kommer ifrån får SvD inget svar på, och inte heller vad de ska användas till.

”Det som är privat är, som jag har sagt tidigare, privat”, skriver Gardell bara kort till SvD, som uppger att Gardell utöver detta lyfte 17,3 miljoner kronor i lön 2019 och 17,2 miljoner 2018.

2017 uppgick hans förvärvsinkomst till 16,9 miljoner kronor och 2016 till hela 26,9 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

2015 var Gardells lönekuvert något tunnare, ”bara 12 miljoner kronor”, enligt uppgifter från Skatteverket som redovisas i artikeln.

Läs även: Gardell: Volvotoppar ska inte ha gräddfil [DagensPS.se] »