Kinesiska Evergrandes krasch har skakat om marknaden ordentligt. Samtidigt kan krisen pressa svenska fonder.

ANNONS

Stockholmsbörsen föll kraftigt på måndagen, som Dagens PS berättade om.

Det är det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande som eldar på oron på de europeiska börserna och även på Wall Street.

Per Hammar­lund, SEB:s chefsstrateg för tillväxt­ekonomier anser att vi befinner oss i en allvarlig situation.

”Det är ändå drygt 300 mil­jarder dollar i skulder vi talar om och Evergrande har ägarintressen i flera länder inklu­sive Sverige”, säger Per Hammarlund till Di.

Kan bli värre

Om den kinesiska staten fortätter att följa Evergrandes krasch utan att ingripa så kommer oron spridas ytterligare menar han. Han räknar dock med att Peking kommer ta tag i situationen.

”Vi förväntar oss att Ever­grande tillåts missa räntebetalningarna i veckan men att kinesiska myndigheter griper in för att förhindra att det får för stora följdverkningar på kredit- och aktiemarknaden.”

Samtidigt kan det drabba marknaderna negativt eftersom många kommer välja att sälja – ”i USA och Europa är många börser högt värderade och då blir de mer känsliga för den här typen av negativa nyheter.”

Nobbar kinesiska fonder

Flera Kinafonder är redan på nedgång sedan toppen i februari, som Swedbank Robur Kinafond och Handelsbanken Kina Tema.

Fondspararna vänder Kina ryggen – sedan mars till och med augusti visar statistik från Fondbolagens förening nettouttag ur Kinafonder varje månad.

ANNONS
ANNONS

Evergrande finns med bland innehaven i flera passivt förvaltade fonder, enligt ägardata från Bloomberg.

Där ingår Roburfonden Access Asien, Länsförsäkrings fond Tillväxtmarknad Indexnära och SPP-fonderna Aktiefond Global och Emerging Markets SRI.

Läs även: Fortsatt ras i Evergrande – jämförs med ponzibedrägeri [Dagens PS]