Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg delar inte åsikten från Christer Gardell om att börsfesten är över, ”många har ropat varg…”

ANNONS

Christer Gardell målade i en DN-intervju upp en dystert börsprognos, vilket även Dagens PS uppmärksammade i en artikel på tisdagen.

”Man bör ställa sig in på att den extrema börsfesten är över. Nu måste man sätta på sig säkerhetsbälte och livväst. Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu”, sade Christer Gardell, som nu får mothugg av Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg – han tycker att Gardell har fel när han säger att det är dags att lämna börsen.

”Nej, jag tycker inte att man ska säga en sådan sak. Orosmolnen som fanns igår finns alltjämt kvar men samtidigt bör vi komma ihåg ett antal saker som talar för att börsen kan fortsätta upp”, säger Söderberg på intresseorganisationen Aktiespararnas sajt.

Som det ser ut nu talar den globala tillväxten och vinsterna, påeldad av fortsatta stimulanser, för en börsuppgång även in i 2022, enligt experten som menar att det vore ”ett mardrömsscenario” om centralbankerna tvingas dra i nödbromsen för fortsatta stimulanser på grund av en inflationschock, men där är vi inte nu, tvärtom tror centralbankerna att inflationen är övergående, understryker Aktiespararnas analytiker.

”Många har ropat varg”

Carl-Henrik Söderberg håller med Gardell om att det finns risker på börsen och att det därför är läge att se över exponeringen i portföljen, vilket han själv påpekat.

”Det betyder inte att man ska sälja av allt i väntan på att börsen ska rasa. Det är många som har ropat varg senaste 10 åren, med i många fall väldigt kloka och bra argument, men som haft fel och missat väldigt mycket i avkastning”, säger Carl-Henrik Söderberg som för fram flera argument som signalerar att börsfesten inte är slut: de låga räntorna, direktavkastningen, kommande starka, framåtblickande kvartalsrapporter, den globala tillväxten och vinstutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Söderberg delar Gardells uppfattning om att många lycksökare kommit in på börsen i hopp om att göra klipp, han ser en ”en stor risk för att många kommer att bränna sig” i jakten på snabba cash på mindre börslistor.

Hans råd i tider som dessa är att ha horisont mot välskötta, större bolag och omvänt gäller det att se upp med skuldtyngda småbolag som har höga tillväxtvisioner men inte levererar någon vinst, varnar han.