Ståljätten SSAB:s vd har belönats med 6,3 miljoner kronor i bonus under 2020 – trots att bolaget fick 125 miljoner kronor i krisstöd från svenska staten under pandemiåret.

ANNONS

Det här berättar Di.se och uppger att SSAB, som ägs av svenska staten genom LKAB, gett Martin Lindqvist 20 procent högre ersättning under 2020, jämfört med året innan.

Bengt Kjell, styrelseordförande i SSAB, hävdar att bonusen till stålbjässens chef Martin Lindqvist är okontroversiell.

”Det där har han tjänat in och ingår i den prestation han åstadkom 2019. Man kan inte frångå gångna avtal och gjorda prestationer, och det tar inte heller stöden sikte på eller finns någon tanke om att man ska dra in sådant retroaktivt”, säger Bengt Kjell till Di.

Kunde inte förutse pandemiutbrottet

Exakt när under 2020 som Martin Lindqvist kvitterade ut bonusen kan Bengt Kjell inte svara på, men han säger att det var tidigt och innan omfattningen av pandemin kunde överblickas, det var också före det statliga stödet betalades ut till SSAB, hävdar han.

SSAB:s styrelseordförande menar att det inte funnits någon ”möjlighet att förutse pandemier innan de bryter ut”.

Totalt ersattes Martin Lindqvist med 18,5 miljoner kronor under 2020 och ytterligare 5,6 Mkr sattes av till hans pension. Av ersättningen var 5,2 miljoner kronor en kortsiktig bonus och 1,3 miljoner i långsiktig bonus, framgår det.

Det ska sägas att Martin Lindqvist och övriga ledningen frivilligt avstod från cirka 10 procent av sina fasta löner under 2020.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om SSAB-toppens ersättning här.

Läs även: Svanberg försvarar bonusarna: Ett försök att rädda företaget [DagensPS.se] »