Kritiken mot AB Volvos bonusregn forsätter. Men ordförande Carl-Henric Svanberg försvarar de kritiserade bonusarna – som ett försök att rädda företaget.

ANNONS

Dagens PS har rapporterat om AB Volvos bonusutdelning som har fått stark kritik från många håll inom näringslivet.

Nu försvarar AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg de kritiserade bonusarna till ledningen för 2020. Han ångrar inte de ändrade bonusvillkoren, som enligt honom inte bara påverkade ledningen utan totalt 5 000 anställda i Volvokoncernen, varav merparten utanför Sverige.

Rädda företaget

Det handlade om att rädda företaget säger han till Di.

”Vi var helt övertygade om att det här var i aktieägarnas bästa intresse, för att få kraften att rädda företaget. Kunde vi ha gjort det utan några fungerande belöningssystem? Det handlar inte om belöningssystem, det handlar om kraften som kommer när man inriktar de här målsättningarna.”

Carl-Henric Svanberg förklarar att det svenska statliga stödet på 1,2 miljarder kronor inte på långa vägar skulle räcka till oavsett.

Tänka till innan mottar nytt stöd

Men han kommer, enligt Di, tänka efter ordentligt innan han tar emot fler statliga krisstöd.

”Det skulle vara mitt råd – låt oss nästa gång se till att vi vet med vilka villkor vi går in. Låt oss se till att både de uttalade och outtalade spelreglerna är klara innan vi ger oss in i programmet”, säger han och klargör:

”För visst, vi hade kunnat tillfredsställa svenska synpunkter och den diskussion vi nu har, men vi hade tappat på andra håll i världen.”

Läs mer: Storägare upprörda men bonusarna är kvar

ANNONS
ANNONS