Dagens PS

Bonnesen försökte hindra Browders Swedbankutredning

Bonnesen Swedbank
Birgitte Bonnesen, tidigare vd på Swedbank. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 25 apr. 2022Publicerad: 25 apr. 2022

Bill Browder, vd för Hermitage Captital Management, som hade en nyckelroll i avslöjandet om Swedbanks penningtvätt, avslöjar nu att förre Swedbankchefen Birgitte Bonnesen sökte upp honom i London. Syftet: att förebygga en eventuell utredning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Bill Browder sökte Brigitte Bonnesen och Cecilia Hernqvist, Swedbanks dåvarande chef för regelefterlevnad, upp honom i London för att fråga om han granskade Swedbanks verksamhet. De tydliggjorde även att en sådan granskning inte var nödvändig. Det skulle så småningom vara just Bill Browder som, tillsammans med sitt team, avslöjade penningtvätten på Danske Bank, enligt Realtid.

Började med Danske Bank

Våren 2017 avslöjade tidningen Berglingske Business att medarbetare vid bankens filial i Estland hade varit behjälpliga när tusentals kunder velat undanhålla mångmiljardbelopp från myndigheterna. Det föranledde Bill Browders genomlysning av fler nordiska banker. Vid det laget anade Birgitte Bonnesen förmodligen att även Swedbanks verksamhet skulle genomlysas. Hon var chef för Swedbanks baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014.

Bonnesen förklarade att ingen penningtvätt pågick

2018 fick Bill Browder ett meddelande där Brigitte Bonnesen uppgav att hon ville träffa honom Bonnesen frågade då Browder om han utredde Swedbank, vilket han inte gjorde. Hon var dessutom angelägen om att förklara att Swedbank inte hade några problem med penningtvätt i sin verksamhet.

Åtalad för grovt svindleri

Enligt Bill Browders tolkning var syftet med mötet för Brigitte Bonnesens del att Browder skulle dela med sig av det han funnit vid en eventuell granskning direkt till henne. Browder svarade då att Swedbank borde tillsätta en egen utredning och tydliggjorde att om de oegentligheter han eventuellt kunde hitta skulle rapporteras direkt till myndigheterna.

När SVT kort därefter tog kontakt med Browder släppte han sin befintliga granskning och började i stället granska Swedbanks verksamhet. Birgitte Bonnesen har sedan länge lämnat banken och väntar i dagsläget på rättegång. Hon är åtalad för bland annat grovt svindleri och grov marknadsmanipulation.

ANNONS

Läs även: Birgitte Bonnesen åtalas grovt svindleri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS