Dagens PS

Sjabblade bort 20 miljarder – får 10 miljoner i fallskärm

miljarder
Alectas sparkade vd Magnus Billing landar mjukt med uppskattningsvis cirka 10 miljoner i fallskärm. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

Svenska pensionsförvaltaren Alectas sparkade vd Magnus Billing landar mjukt med uppskattningsvis cirka 10 miljoner i fallskärm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde – som för övrigt sitter kvar – som i en intervju med Dagens Industri berättar att Magnus Billing får 18 månadslöner.

Läs mer: Alectas vd får kicken med omedelbar verkan

Enligt tidningen är 12 av dessa månadslöner avgångsvederlag och totalt handlar det, givet hans lön, om en fallskärm på cirka 10 miljoner kronor som vecklar ut sig när han nu tvingats lämna sin vd-stol efter den svenska pensionsjättens debacle i USA.

Alecta positionerade sig tungt i de beryktade bankerna Silicon Valley Bank, Signature Bank och First Republic Bank varav de två förstnämnda som bekant gick omkull hastigt efter varandra.

Nästan 20 miljarder kronor av de svenska pensionsspararnas pengar i Alecta är borta genom bolagets investeringar i de två kraschade bankerna och den tredje banken som var snubblande nära att gå samma öde till mötes.

Ekonomikommentator: Svida för pensionsspararna

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén konstaterar att förlusten, räknat på ränta på ränta, är större för Alecta än de nästan 20 miljarder kronor det pratas om då dessa pengar är borta för gott.

“Det kommer att svida för pensionsspararna”, säger Norén i ett SVT-inslag och menar att de förlorade pengarna slår olika mot olika pensionssparare hos Alecta, beroende på ålder.

ANNONS

Alecta utreds av Finansinspektionen efter mångmiljardförlusterna i de kollapsade amerikanska bankerna.

Det skyldiga pensionsbolaget var snabb med att hitta en syndabock för det som hänt och aktieförvaltningschefen Liselott Ledin fick först bära hela skulden för miljarderna som gått upp i rök.

Läs mer: Alecta-fiaskot: Mäktiga Ingrid Bonde har en syndabock

Styrelseordförande Ingrid Bonde fällde det omdömeslösa uttalandet om Ledin att hon tagit ”osedvanligt oskickliga affärsbeslut”, men denna smaklösa formulering tvingades Bonde kort efteråt backa från.

Läs mer om det: Bonde backar efter ”onödigt hård” formulering 

Nu säger Ingrid Bonde till Di att det var ett svårt beslut att sparka vd:n Magnus Billing, som hon så sent som förra veckan uppgav sig ha orubbat förtroende för.

ANNONS

Senaste nytt

Bonde intervjuas även i Financial Times

“Han har gjort ett väldigt bra jobb för bolaget under sin tid här och han har oförtröttligt arbetat för bolagets bästa under den här perioden, så det är inget lätt beslut – det är ett beslut som man absolut våndas över och tar oerhört seriöst och det är därför vi under de senaste dagarna haft väldigt intensiva diskussioner om vad som är den bästa vägen framåt för bolaget”, säger Ingrid Bonde, som samtidigt medger att Billing är ytterst ansvarig för USA-fiaskot.

ANNONS

Till Financial Times, som också uppmärksammar Alecta, säger Ingrid Bonde följande:

“Vi är i branschen för att ge komfort till våra kunder och att deras pengar är säkra hos oss. Under de senaste veckorna har det blivit uppenbart att det finns ett behov av att återuppbygga förtroendet”.

Många undrar varför inte Bonde i egenskap av styrelseordförande för Alecta inte tar konsekvenserna av det som hänt och ställer sin plats till förfogande.

På det svarar Bonde så här i Di:

“Jag har ett flertal gånger erbjudit mig att avgå som absolut högst ansvarig, men styrelsen har uppmanat mig att stanna kvar och det har jag accepterat.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS