Dagens PS

Blankarjubel på Elektas rapport-ras

Elektas kvartalsrapport kom in betydligt sämre än väntat och utsikterna för 2024 har försvagats. Aktien är en av Stockholmsbörsens högst blankade så några investerare har i alla fall anledning att fira.
Elektas kvartalsrapport kom in betydligt sämre än väntat och utsikterna för 2024 har försvagats. Aktien är en av Stockholmsbörsens högst blankade så några investerare har i alla fall anledning att fira. (Foto: Jan-Erik Henriksson)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Elektas kvartalsrapport kom in sämre än väntat vilket får aktien att rasa i den inledande handeln. Bolaget är ett av Stockholmsbörsens högst blankade så åtminstone några investerare har anledning att fira.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strålbehandlingsbolaget Elektas (börskurs Elekta) rapport var en besvikelse för såväl bolagets aktieägare som för vd Gustaf Salford.

Elektas vd inte nöjd

“Jag är inte nöjd med resultatet under det fjärde kvartalet. Samtidigt som delar av den låga marginalen förklaras av utmanade marknadsförhållanden och en ökad investeringsnivå drivet av produktlanseringar, kommer vi att förbättra lönsamheten framgent. Detta kommer inkludera besparingar inom kostnader för
sålda produkter samt rörelsekostnader, men än viktigare, är att få utväxling på våra senaste produktlanseringar för att på det sättet stärka vår lönsamhet”, skriver Elektas vd i rapporten.

Det som får akten att rasa, nära 16 procent ned i skrivande stund, är bland annat kvartalets oväntade minskade försäljning med två procent vilket i sin tur påverkade marginalen.

“Lönsamheten påverkades av marknadsmixen och en fortsatt påverkan från inflation, men också till följd av ökade FOU- och försäljningskostnader för den framgångsrika lanseringen av Elekta Evo och nya funktioner i vår mjukvarusvit Elekta ONE”, skriver Gustaf Salford i sitt vd-ord.

Femte mest blankade

Aktien var enligt den senaste sammanställningen börsens femte mest blankade aktie med 10,6 av kapitalet blankat.

De som satsat på en nedgång i aktien har därför anledning att jubla i dag men kanske också för utsikterna framåt.

ANNONS

“Givet de senaste ordertrenderna, och den baktunga naturen i tillväxt- och marginalförbättringen under helåret 2025, bedömer vi att guidningen för helåret 2025 är högst utmanande”, skriver banken Citi en kommentar enligt Placera.

Finns det då inget positivt i rapporten? Jo kanske bortom 2024 för den som har tålamod.

“Vi upplever ett starkt kundintresse för vårt marknadsledande erbjudande, och efter 2024/25, kommer vi att sträva mot en marginalsexpansion av EBIT till 14 procent och högre”, avslutar Elektas vd sin rapport.

Läs mer:

Nya listan där blankarna tror på ras. Dagens PS

Banken: Två nya småbolagsfavoriter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS