En av de fonder som Blackrock förvaltar kommer att göra en miljardinvestering i energilagring genom batterier. Det rör sig om ett storskaligt system som ska lagra energi från förnybara källor som vind och sol, skriver CNBC.

ANNONS

Ett viktigt problem att lösa om världens länder ska ställa om till förnybar el, är att solen inte alltid lyser och att vinden inte alltid blåser. Då behöver elektriciteten från dessa kraftkällor lagras på något vis, så att det finns el även när den inte nyproduceras.

Att det här kan bli en lönsam investering har flera näringslivsaktörer fått upp ögonen för. IEA, Internationella energibyrån, uppger för CNBC att investeringarna i energilagring via batterier växte med 40 procent under pandemiåret 2020, då 5,5 miljarder dollar flöt in i branschen. Det är fortfarande en blygsam summa jämfört med hur mycket den fossila industrin är värd, men nog för att markera ett växande intresse.

Nu tycker alltså Blackrock att det återigen har blivit dags och tillkännager att man vill förvärva australiensiska Akaysha Energy, som utvecklar energilagring via batterier.

En miljard australiensiska dollar, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, satsar Blackrock på Akaysha för att bolaget ska bygga ut 1 gigawatt i energilagring via batterier. Bolaget driver också andra projekt inom förnybar energi. Tidpunkten kan vara vald med tanke på att frågan är het i Australien just nu.

Blackrock satsar när förnybart byggs ut

Austrailiens premiärminister Anthony Albanese gick förra veckan ut och sa att landet nu strävar efter att bli en ”supermakt” inom förnybar energi.

Men i dagsläget är elproduktionen starkt fossilberoende i landet. 76 procent av elen kommer från fossila bränslen och 24 procent från förnybart. (Det kan jämföras med Sverige, som har en nästan fossilfri elproduktion i dag.)

Det är mot den bakgrunden som man får se Blackrocks investering.

Internationella energibyrån IEA har konstaterat att världen behöver bygga ut sina energilagringssystem snabbt för att kunna möta behoven i ett fossilfritt samhälle, något som även Blackrock ser behov av i Autralien, om storsatsningen på frnybart håller i sig Då behöver man ”försäkra sig om att elnätet är motståndskraftigt och pålitligt”, enligt Blackrocks Charlie Reid.

ANNONS
ANNONS

”Vad gäller våra klienter ser vi oerhört god långsiktig tillväxtpotential i utvecklingen av avancerade batterier för energilagring över hela Australien och andra marknader i det asiatiska Stilla havsområdet”, säger Reid till CNBC.

Även norska Equinor har aviserat att man kommer att köpa upp batteriverksamheter, främst amerikanska East Point Energy.

Läs också:

Schweiz nya pumpkraftverk – ”400 000 bilbatterier” [Dagens PS]
Sandviken: ”Ny fabrik för batterikomponenter [Dagens PS]