Dagens PS

Sandviken: Ny fabrik för batterikomponenter

Fennac
Altris startar en anläggning i Sandviken för att tillverka så akallat Fennac. Det är ett miljövänligt katodmaterial för natriumjonbatterier. (Foto: Altris)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Katodtillverkaren Altris öppnar en ny anläggning i Sandviken tillsammans med metalljätten Sandvik. Det är Altris eget katodmaterial Fennac som kommer att tillverkas. Beskedet kommer en kort tid efter att Northvolt och andra bolag har gått in med 100 miljoner kronor i investeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fennac är ett katodmaterial som avsevärt förbättrar kapaciteten i så kallade natriumjonbatterier. Det är en variant av så kallat preussiskt vitt. Fördelen med den är att inga ovanliga metaller, till exempel kobolt eller nickel, krävs i batteriet, utan de går att ersätta med Fennac.

I dag är det litiumjonbatterier som dominerar marknaden, men när det gäller exempelvis energilagring menar forskarna som har tagit fram materialet att natriumjobatterier fungerar minst lika bra.

I den nya anläggningen, kallad Ferrum, kommer Altris nu att tillverka 2000 ton Fennac per år, motsvarande 1 gigawattimme om materialet används i natriumjonbatterier. Tanken är dels att sälja till batteriföretag på marknaden och dels att tillverka egna battericeller.

Sandvik partner inför etablering i Sandviken

Nyligen tog bolaget in 100 miljoner från bland andra Northvolt, InnoEnergy och Molindo Energy. Nu inleder Altris alltså samarbete med metallkoncernen Sandvik.

”Tack vare Sandvik AB:s långa erfarenhet av svensk industri samt den befintliga infrastrukturen kan man nyttja den expertis som finns på plats”, skriver Altris i ett pressmeddelande.

”Vi är mycket glada att Sandviken får bli hemorten för vår första industriella produktionsanläggning” säger Tim Nordh, utvecklingsansvarig på Altris.

”Ferrum är inte bara en viktig milstolpe i Altris historia, utan dess existens är också ett bevis på att våra investerare och kunder tror på en framtid med natriumjonbatterier.”

ANNONS

Arbetet i den 1 800 kvadratmeter stora anläggningen Ferrum beräknas komma igång under våren 2022, och de första varorna ska finnas tillgängliga på marknaden i början av 2023. I och med den nya anläggningen i Sandviken är Altris nu verksamma på tre orter. Företagets huvudkontor och forskningslaboratorium ligger i Uppsala och försäljningskontoret i kinesiska Guangzhou.

Läs också:

Northvolt investerar i svenska Altris
Svenska Altris etablerar sig i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS