Björnmarknad – vad är det egentligen?

Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022
Björnmarknad – vad är det egentligen?
När börsen rasar 20 procent eller mer är det björnmarknad. Men när inleds den, egentligen?Foto: TT

Börsen rasar, och man pratar om björnmarknad – men hur definierar man egentligen det? Och när kan man säga att det vänder och blir tjurmarknad? 

ANNONS
ANNONS

2022 är ett riktigt dåligt år för börsen. Ser man på amerikanska Dow Jones Industrial Average är indexet ned 20 procent. Det innebär att det nu möter definitionen för björnmarknad, enligt Reuters.

Det industritunga indexet är inte det enda. S&P 500, USA:s näst största index är ned runt 23 procent i år, och tech-tunga Nasdaq hela 32 procent jämfört med indexens högsta noteringar.

Analytikerna oense om definition

Ofta använder man björn- respektive tjurmarknad för att beskriva breda upp- eller nedgångar på aktiemarknaden. Vad som exakt definierar de båda företeelserna är inte ens analytikerna ense om, uppger Reuters.

En del investerare säger att det är björnmarknad när en aktie eller ett index rasar med minst 20 procent från högsta noteringen. Det är från högsta noteringen björnmarknadens början då räknas. Alltså är det bara i efterhand, när värdet minskat med 20 procent, man kan konstatera när en björnmarknad inleds.

Samma sak gäller tjurmarknad: En ökning med 20 procent från den lägsta noteringen.

ANNONS
ANNONS

Tjurrally i björnmarknad

S&P Dow Jones Indices har en mer nyanserad definition. Om värdet rasar 20 procent eller mer från en högsta notering för att sedan öka 20 procent från den lägsta noteringen är indexet fortfarande lägre än den föregående högstanoteringen. Det kallar Howard Silverblatt, senior indexanalytiker på S&P Dow Jones för “ett tjurrally i en björnmarknad”, skriver Reuters.

För att investerarna ska kunna vara säkra på att det är tjurmarknad måste alltså indexet nå en ny högstanotering. Då markerar den föregående lägstanoteringen slutet på björnmarknaden och början på den nya tjurmarknaden.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: USA-börsen föll på måndagen 

Läs även: Fondstjärna spår börsras på ytterligare 30 procent 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS