Dagens PS

Biltillverkare dalar – då ska du köpa

Daimler är en av de biltillverkare som investmentbankerna köpmärker. (Marijan Murat/dpa via AP)
Daimler är en av de biltillverkare som investmentbankerna köpmärker. (Marijan Murat/dpa via AP)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 okt. 2021Publicerad: 31 okt. 2021

Investmentbankerna JP Morgan och UBS noterar sjunkande vinster och aktievärden bland biltillverkare i hela världen. Halvledarbristen gör att fabriker står stilla och försäljningen avtar. Ändå kan det vara precis nu som det är dags att köpa aktier, tvärtemot råden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen föll vinsten i den europeiska bilkoncernen Stellantis med 14 procent, vilket var kopplat till halvledarbristen. Även andra märken faller tungt, däribland Volksawagen och Daimler, vars tillverkning har bromsat in. Morgan Stanley räknar med att Daimler kommer att tappa 120 000 tillverkade enheter till ett värde på sex miljarder euro på grund av halvledarbristen. Det skriver CNBC.

Medan en del analytiker hävdar att de dåliga resultaten också bör leda till en säljsituation, uppmuntrar andra till köp redan i nuläget, eftersom situationen snart kommer att bli bättre.

JP Morgans strateg Jose Asumandi har rekommenderat andra att öka sitt innehav i ungefär en månads tid. Istället för att fundera över resulatet i tredje kvartalet  bör investeraren se framåt, menar Asumandi. Däremot är det inte alla bilföretag som är värda att satsa på.

“Vi är ganska selektiva när det gäller vad vi ser värde i”, säger Asumendi.

I topp bland tipsen ligger Daimler, Renault och Stellantis (före detta Fiat Chrysler). I övrigt kommer det att bli en ojämn återhämtning i bilbranschen tror analytikern. Lyxmärken som BMW och Porsche kommer att stiga snabbare än bilar som tillverkas i stora volymer, som Volkswagen.

Även UBS menar att det kommer att finna spengar att tjäna på aktierna i uppgången. En uppgång som snart kan vara här.

“Det är dags att öka exponeringen mot aktier i biltillverkare som vi ser det”, skriver banken i ett uttalande, där de noterar att efterfrågan på bilar är större än tillgången just nu.

“Vi har möjligen redan passerat den lägsta punkten i produktionstakt”, skriver analytikerna.

ANNONS

Om det stämmer kommer försäljningen att öka rekordartat när produktionen väl kommer igång igen.

Läs också:

Volvo Cars VD: “Tydlig förbättring i sikte”
Kina ses som risk i Volvo Cars notering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS