Det är osäkert hur aktiemarknaden kommer utvecklas under 2022 uppger Barclays. Problem i leveranskedjorna och konsumtionen är två orosmoln.

ANNONS

Det handlar främst om problem i leveranskedjorna som ställer till det för produktionen och leveransen av till exempel bilar, hemelektronik och kläder, skriver CNBC.

Dessutom är det osäkert hur pass hårt konsumenterna kommer hålla i sina plånböcker nästa år, enligt Barclays analytiker Maneesh Deshpande.

Ihållande problem

”Hushållens och företagens sparande betyder vinsttillväxt men ihållande problem i leveranskedjan och varukonsumtionen innebär risker”, säger Maneesh Deshpande och tillägger att Kinas osäkra ekonomiska läge knappast gör saken bättre.

Hittills, säger han, har företagen dragit ner på sina lager för att möta efterfrågan, men om leveranskedjorna fortsatt rubbas kan det drabba tillväxten hos många företag.

Osäkert kring omikron

Medan många investerare är oroade över den potentiella effekten av den nya omikronvarianten, finns det inte tillräckligt med data för att göra en välgrundad bedömning kring varianten, enligt Barclays.

ANNONS
ANNONS

Maneesh Deshpande pekar samtidigt på framstegen inom vaccin för barn samt boosters och covid-19-piller som positiva utvecklingar.

Läs även: Aktier visade stark återhämtning efter omikron-oro [Dagens PS]