”Summorna kan bli enorma, i princip obegränsade belopp”, säger professor till TT.

ANNONS

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick på torsdagen sparken, men styrelsen beviljades fortsatt ansvarsfrihet på storbankens stämma.

Men Swedbankhärvan är långtifrån över. Torsten Sandström, som är professor emeritus i civilrätt, tror att det vi sett hittills bara är början och Swedbanks styrelse ligger lika pyrt till som Birgitte Bonnesen om det visar sig att banken gått ut med falsk information, säger professorn till nyhetsbyrån TT.

Han ser det som högst troligt att en skadeståndsprocess nu väntar för Swedbanks högsta ledning – både för den nu kickade Birgitte Bonnesen och den sittande styrelsen med ordförande Lars Idermark, som i går meddelade att styrelsen fattat beslutet att enlediga Bonnesen.

Professorn säger till TT att det kan bli ”enorma” skadeståndssummor, ”obegränsade belopp”, som banktopparna tvingas betala om det visar sig att bankens tidigare årsredovisningar innehåller felaktig information.

Enligt aktiebolagslagen ska en styrelseledamot eller vd som avsiktligt eller av oaksamhet skadar bolaget ersätta skadan. Det är aktieägarna som väcker skadeståndstalan, och att en styrelse fått ansvarsfrihet utgör inget hinder för aktieägarna att driva en skadeståndsprocess, enligt reglerna, uppger TT och hänvisar till aktiebolagslagen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Professor: Swedbanks toppar kan få fängelse [DagensPS.se] >

Läs vidare: Så stor fallskärm får Swedbanks vd [DagensPS.se] >