Finansföretagen på Wall Street i New York har fullt sjå att försöka locka tillbaka anställda – särskilt höga bankirer – till kontoret, rapporterar NY Times.

ANNONS

Före pandemin kunde knappast någon i finansbranschen tänka sig att jobba hemifrån.

Nu är det tvärtom. Nästan alla vill fortsätta arbeta på distans och vägrar ta sig in till kontoret.

Så ser det i dag ut på Wall Street i New York där många bankirer bojkottar kontoret till förmån för hemarbete, enligt New York Times.

Enligt tidningen sysselsätter finansbranschen i New York 332 100 personer.

I oktober kom bara en fjärdedel, 27 procent, av de finansanställda in på kontoret dagligen.

Siffran väntas öka till 47 procent i slutet av januari nästa år. Men den är ändå anmärkningsvärt låg jämfört med hur det såg ut före pandemiutbrottet.

Då jobbade 8 av 10, 80 procent, från kontoret.

ANNONS
ANNONS

I synnerhet stora finansbolag har problem att locka tillbaka sina medarbetare till arbetsplatsen, framgår det.

Skapar frustration

”De större institutionerna har svårare att få tillbaka människor. Ur arbetsgivarperspektiv, ju längre detta pågår, desto svårare är det att få tillbaka människor, desto större frustration”, säger Kathryn S. Wylde, verkställande direktör på Partnership för New York City, som står bakom siffrorna i undersökningen ovan, till NY Times.

Flera storbanker gick i somras ut och krävde att personalen skulle återvända till kontoren. Med särskild adress till toppchefer.

I vissa fall ledde uppmaningen eller kanske snarare ordern till förvirring, och en del chefer blev till och med förbaskade, enligt Ny Times som citerar James Gorman, vd för Morgan Stanley.

Så här sade han till sina underhuggare vid en investeringskonferens i juni i år:

”Om du kan gå till en restaurang i New York kan du även komma in på kontoret.”

Gormans uppläxning gav effekt

Efter bassningen uppges omkring 65 procent av Morgan Stanleys medarbetare infinna sig på bankens huvudkontor på Times Square minst tre dagar i veckan.

ANNONS
ANNONS

James Gorman har senare intagit en mjukare hållning till distansarbete och lovat att banken ska vara mer generöst inställd till flexibilitet i jobbet.

Andra bankjättar som Goldman Sachs och JP Morgan Chase har hållit fast vid den hårda linjen om att medarbetarna ska ta sig in till kontoret.

Distansjobbandet har även väckt en debatt om orättvisor där banktoppar tillåts jobba hemifrån och slipper pendla in till stan, medan anställda som rangordnas lägre inte har samma möjligheter att sköta jobbet hemifrån.

På bankjätten City gick uppmaningen ut i september att anställda skulle komma in på kontoret åtminstone ett par dagar i veckan. I dag är Citys kontor bemannade till som mest 70 procent, enligt New York Times.

Läs även: Babyboom-miljardär sågar sin egen generation [Dagens PS]